LauncherOne

Illustrasjon som viser opphenget av LauncherOne bæreraketten mellom innerste motor og skroget på en tilpasset Boeing 747-400. Slipp skal skje i en høyde av rundt 10,7 kilometer.
Virgin Galactic.
Lisens: Begrenset

Artikkelstart

LauncherOne er et amerikansk flybåret bærerakettsystem. De første operative oppskytingene skjedde i 2021. Det er selskapet Virgin Orbit som utvikler raketten, som er tenkt for forholdsvis rimelig oppskytning av mindre satellitter. Arbeidet ble påbegynt sent i 2008, da i selskapet Virgin Galactic. Først var det planlagt å bruke et firemotors WhiteKnightTwo som bærefly, men i løpet av utviklingen ble raketten designet større slik at et større fly måtte brukes; et ombygd Boeing 747. LauncherOne kan løfte nyttelaster på opptil 300 kilogram til solsynkron bane (500 km) til en pris av rundt 12 millioner dollar. Raketten kan løfte 500 kg til en lavere banehøyde i LEO, ca. 230 km.

Selve bæreraketten får to trinn, begge med Newton rakettmotorer. Motorene bruker RP-1 (en parafinlignende væske) og flytende oksygen som drivstoff. Bygging skjer på et fabrikkområde ved Long Beach Airport i California.

Før raketten selv blir antent og starter ferden mot verdensrommet blir den altså løftet opp av et fly. Raketten henger utvendig mellom innerste motor og skroget på venstre side. Flyet som blir brukt, har fått navnet Cosmic Girl. Etter to vellykkede oppskytinger i 2021 (per september), har selskapet planlagt rundt 6 oppskytinger i året. Rakettsystemet er fleksibelt, og raketten kan i prinsippet skytes opp fra enhver flyplass stor nok for en 747. I tillegg til å bli brukt til å skyte opp satellitter i jordbane, kan raketten brukes til å skyte opp små romfartøy for å nå månen og Mars.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg