LauncherOne

Illustrasjon som viser opphenget av LauncherOne bæreraketten mellom innerste motor og skroget på en tilpasset Boeing 747-400. Slipp skal skje i en høyde av rundt 10,7 kilometer.
Virgin Galactic.
Lisens: Begrenset

LauncherOne er et amerikansk flybåret bærerakettsystem. Det er under utvikling (2016) av romturisme-selskapet Virgin Galactic for forholdsvis rimelig oppskytning av mindre satellitter. Arbeidet ble påbegynt sent i 2008, og i en beskrivelse fra 2009 figurerer Virgin Galactics firemotors WhiteKnightTwo som bærefly. I 2012 var det lagt opp til at nyttelaster på opptil 200 kilogram skulle plasseres i en solsynkron bane til en pris av maksimalt 10 millioner dollar. Maksimal nyttelast til en lav jordbane var 230 kilogram.

Selve bæreraketten får to trinn, begge med Newton rakettmotorer konstruert og bygget av Virgin Galactic. Motorene bruker kerosen (en parafinlignende væske) og flytende oksygen som drivstoff. Bygging skal skje på et fabrikkområde ved Long Beach Airport i California.

I desember 2015 ble det besluttet at en Boeing 747-400 skulle erstatte WhiteKnightTwo som bærefly. Den anskaffede jumbojet-maskinen, som tidligere har vært brukt av Virgin Atlantic, og som har fått navnet Cosmic Girl, skal frakte raketten utvendig mellom innerste motor og skroget på venstre side. Det er (2016) under ombygging i Waco, Texas, og Virgin Galactic håper å kunne begynne prøvingen av LauncherOne-systemet i 2017. Selskapet har fått en rekke bestillinger på oppskytning av satellitter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg