Latinske keiserdømme

Konstantinopel inntas og plyndres av deltakerne i det fjerde korstog i 1204. Korsfarerne avsatte keiseren og la den greske kirken under paven i Roma. Miniatyr fra 1462.

Det fjerde korstog
Av .

Latinske keiserdømme er det keiserdømmet som ble opprettet da en romersk-katolsk keiser erobret Konstantinopel, hovedstaden i Det bysantinske keiserriket (det østromerske riket). Tidligere hadde keiseren vært gresk-ortodoks. Keiserdømmet ble opprettet i 1204 av deltagerne i det fjerde korstog og holdt seg til 1261. Riket bestod først og fremst av Konstantinopel med omegn.

Faktaboks

uttale:
latˈinske keiserdømme
også kjent som:
Romania

Det var Venezias handelsinteresser som førte til angrepet på Det bysantinske keiserriket. Byen forsynte seg kraftig av byttet og fikk fullt herredømme over det indre Middelhavet. De områdene av riket som Venezia ikke tok, ble organisert i en føydal idealstat etter forbilde av kongeriket Jerusalem. Keiserne var imidlertid lite betydelige og greide bare å holde riket oppe på grunn av rivaliseringen mellom dem som ville prøve å gjenopprette det greske keiserdømme. Dette lyktes likevel i 1261, da Mikael Palaiologos, med Genovas støtte, erobret Konstantinopel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg