Lars Vilks

Faktaboks

Lars Vilks
født:
20. juni 1946, Helsingborg

Lars Vilks er en svensk billedkunstner, kunsthistoriker, karikaturtegner og professor, særlig kjent for de to omstridte landskapsskulpturene Nimis og Arx i naturreservatet Kullaberg, i Höganäs. Den førstnevnte er et stort «byggverk» av drivved, påbegynt 1980, den andre er en seks meter høy skulptur av steiner, påbegynt 1991. Verkene er laget ulovlig i et vernet område, og har ført til flere rettssaker. Vilks har også blitt mye omtalt og fått drapstrusler for å ha tegnet profeten Muhammad som hund.

Kontroversiell kunst og drapstrusler

I forbindelse med Muhammad-karikaturen, som ble gjengitt i Örebro-avisen Nerikes Allehanda i 2007, ble han drapstruet. Han har inkludert tegningen, truslene og debatten som fulgte i et nytt kontroversielt kunstprosjekt som han kaller Dogs. Dette eren musikal om islam og profeten Muhammad, som hadde premiere 2008. I 2006 ga han ut boken Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar, en bok om hvordan man bør agere for å få fremgang i dagens kunstverden.

I 2015 ble han utsatt for et terroranslag i Købehavn, da som deltager i et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet. Han kom uskadd fra det, men i angrepet ble den danske dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard skutt og drept, og tre politifolk skadet.

Lars Vilks har vært professor i kunstteori ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (1997–2003) og har arbeidet ved Statens kunstakademi i Oslo (1988–1993).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg