Lars Vilks er en svensk billedkunstner, kunsthistoriker, karikaturtegner og professor, særlig kjent for de to omstridte landskapsskulpturene Nimis og Arx i naturreservatet Kullaberg, i Höganäs. Den førstnevnte er et stort «byggverk» av drivved, påbegynt 1980, den andre er en seks meter høy skulptur av steiner, påbegynt 1991. Verkene er laget ulovlig i et vernet område, og har ført til flere rettssaker. Vilks har også blitt mye omtalt og fått drapstrusler for å ha tegnet profeten Muhammad som hund.

I forbindelse med Muhammad-karikaturen, som ble gjengitt i Örebro-avisen Nerikes Allehanda i 2007, ble han drapstruet. Han har inkludert tegningen, truslene og debatten som fulgte i et nytt kontroversielt kunstprosjekt som han kaller Dogs. Dette er en musikal om islam og profeten Muhammad, som hadde premiere 2008. I 2006 ga han ut boken Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar, en bok om hvordan man bør agere for å få fremgang i dagens kunstverden.

I 2015 ble han utsatt for et terroranslag i Købehavn, da som deltager i et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet. Han kom uskadd fra det, men i angrepet ble den danske dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard skutt og drept, og tre politifolk skadet.

Lars Vilks har vært professor i kunstteori ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (1997–2003) og har arbeidet ved Statens kunstakademi i Oslo (1988–1993).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.