Lars Tunbjörk var en svensk fotograf som allerede femten år gammel begynte å fotografere for Borås Tidning. Etter verneplikten etablerte han seg som frilansfotograf i Stockholm der han blant annet fotograferte for Aftonbladet og Stockholms-Tidningen.

Lars Tunbjörks bilder spente over et bredt register, fra kjappe snapshots til tradisjonelle pressebilder, portretter, reklamebilder og gjennomarbeidede reportasjer. Bildespråket hans var enkelt og tydelig, ofte surrealistisk eller humoristisk, men aldri likegyldig eller kjedelig.

I 1982 ble han kåret til Årets Fotograf av Pressfotografernas Klubb, en utmerkelse som ledet til nye, større og mer spennende oppdrag, særlig i samarbeid med redaktør Mika Larsson i Linjeflygs reportasjemagasin Upp och Ner.

Han debuterte med boka Gränslösa bilder i 1987, men det var med boka Landet utom sig han for alvor slo igjennom hos det svenske publikum. Han hadde en rekke separatustillinger, blant annet på Hasselblad center i Gøteborg, Nordiska Museet i Stockholm, International Center of Photography i New York og Open Eye Gallery i Liverpool.

Lars Tunbjörks Stiftelse ble opprettet i 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.