Lars Ramberg

Faktaboks

Lars Ramberg
Lars Øyvind Ramberg
Født
14. januar 1964

Artikkelstart

Lars Ramberg er en norsk billedkunstner som særlig arbeider med installasjoner i det offentlige rom, med kritiske og uvanlige vinklinger på velkjente elementer i bylandskapet. Ramberg er utdannet blant annet ved Statens Kunstakademi i 1988–1992 og har vært bosatt i Berlin siden 1998.

Arbeider

Fremdgehen i Berlin

I 2004 fikk han oppmerksomhet med prosjektet Fremdgehen på Hamburger Bahnhof i Berlin hvor han brukte nasjonalflagget til å påminne om norsk fascisme.

Zweifel i Berlin

I 2005 laget han en installasjon av store bokstaver som dannet ordet Zweifel («Tvil») på taket av Palast der Republik i Berlin, den rivningsklare bygningen som tidligere huset Øst-Tysklands nasjonalforsamling. Debatten om bygningens fremtid hadde på dette tidspunktet pågått over lengre tid, og den offentlige opinionen var splittet i sitt syn på hva som skulle skje med bygget.

Rambergs prosjekt kommenterte den tyske debatten samtidig som det inkorporerte i seg en mer overordnet diskusjon om et demokratis muligheter for både tvil og debatt.

Liberté

Liberté består av tre originale, franske gatetoaletter fra 1979, designet av JC Decaux, og redesignet til Rambergs kunstverk. Toalettene var malt i rødt, hvitt og blått og skiltet med den franske revolusjons devise «frihet, likhet og brorskap». Inne i toalettene hører man lydopptak fra andre verdenskrig med taler av Franklin D. Roosevelt, Charles de Gaulle og kong Haakon. Den norske grunnloven settes således i sammenheng med både franske og amerikanske forbilder, og grunnleggende demokratiske rettigheter.

Liberté var først tiltenkt et nytt Rikspolitisk senter på Eidsvoll og 100-årsjubileet for oppløsningen av unionen med Sverige i 2005. Det ble derimot aldri oppført på Eidsvoll. I 2006 ble det vist på Venezia-biennalen og fikk internasjonal oppmerksomhet. I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 ble det plassert på nye Eidsvolls plass, like i nærheten av Stortinget.

Luftetårn i Bjørvika

Ramberg vant i 2008 en konkurranse om å utsmykke de fire høye luftetårnene i Bjørvika i Oslo, et prosjekt som ble vurdert som for kostbart til å bli realisert.

Deichmanske bibliotek i Bjørvika

I 2016 vant Ramberg konkurransen om å utsmykke det nye hovedbiblioteket i Oslo, Deichmanske bibliotek i Bjørvika. Arbeidet er plassert i hovedrommet på biblioteket og stod ferdig i juni 2020. Det har fått tittelen Brainstorm og består av tynne håndblåste neonrør. Total lengde på rørene er 400 meter. De danner et flettverk av buktende linjer i hvitt, gult og litt blått.

Tittelen viser til ideen om den moderne informasjonsteknologiens hurtighet og bevegelse, og menneskers mulighet til å dele ideer og tanker.

Utstillinger og prosjekter i utvalg

  • 2004: Fremdgehen
  • 2005: Zweifel («Tvil»)
  • 2005: Liberté
  • 2007: 27. Sao Paulo Biennalen
  • 2012: Die Grenze, Festspillene i Bergen
  • 2020: Brainstorm, i Nye Deichmanske bibliotek i Oslo

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg