Lars Pinnerud

Faktaboks

Lars Pinnerud
Født
18. august 1700, Furnes (nå Ringsaker), Hedmark
Død
1762, Ringsaker
Lars Pinnerud skar ut prekestol med himling i Veldre kirke i 1738. Kirken med alt inventar brant ned 26. september 1996.

Lars Pinnerud var en norsk treskjærer. På tross av at han var bonde, drev han aktivt med treskjæringen ved siden av gårdsbruket.

Pinnerud skar en mengde kirkeinventar, det meste i en frodig akantus. Han var ved siden av Jakob Klukstad en av folkekunstens fremste akantusmestere. Arbeidene finnes fortrinnsvis i Østerdalen, på Romerike og mot Dovre. Det tidligste kjente arbeidet er prekestol, døpefont og altertavle i Austsinni kirke (1725). Altertavlen har antagelig hatt en nattverdsfremstilling. Den er senere blitt erstattet med en malt kopi av en scene der Kristus blir tatt ned fra korset. Døpefonten er utformet som en engel med lendeklede og fonten på hodet.

Til Veldre kirke (1738) skar Lars Pinnerud prekestol med himling. Prekestolen er i dyp akantus. Mellomromformene er med utskårne blomster, druer og putti. Himlingen er utformet som en krone med gjennombrutt akantus og speilmonogram på toppen. En lignende komposisjon er også å se i prekestolen med himling i Dovre kirke (ca. 1736).

Utsmykningen av prekestol, himling og altertavle til Hof kirke (ca. 1740) markerer delvis et skifte i Pinneruds kunstnerskap. Altertavlen er av en type som var kommet på moten i Danmark. Komposisjonen er klassisk arkitektonisk, med søyler om sidene, mens toppstykket er blitt et mindre dekorativt ledd.

Opp gjennom årene har flere av Lars Pinneruds arbeider gått tapt, forsvunnet eller fått andre funksjoner. Som en del av prekestolen til Stor-Elvdal kirke (1743) som er blitt montert på kirkens altervegg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hauglid, Roar (1950). Akantus, Riksantikvariatet/Mittet & Co.
  • Amrud, Johan (1983). Treskjæring, Universitetsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg