Lars Oftedal, født i Stavanger, norsk geistlig, publisist og politiker. Cand.theol. 1864, etter virksomhet som sjømannsprest og reisetaler for Indremisjonen res.kap. i Stavanger 1880, sogneprest 1885–91. Oftedal var sterkt sosialt interessert, og med bedehuset Bethania som sentrum engasjerte han seg i en omfattende sosial virksomhet. Fra 1878 utgav han avisen Vestlandsposten, som snart også ble et innflytelsesrikt organ for en moderat venstrepolitikk. 1883–85 og 1889–91 var han stortingsmann for Stavanger, valgt av Venstre.

Av hans politiske virksomhet huskes særlig hans innbitte motstand mot å bevilge diktergasje til Alexander Kielland. Ved partisprengningen 1888 sluttet han seg til det moderate Venstre. Etter å ha tatt avskjed som prest 1891, startet han Stavanger Aftenblad, som under hans ledelse ble en av landets mest velredigerte aviser. Som predikant nøt Oftedal stor anerkjennelse i brede folkelag, og hans religiøse skrifter kom i store opplag.

1. november 1891 stod Lars Oftedal frem i kirken under en gudstjeneste og bekjente at han hadde gjort seg skyldig i usedelighet, og han fikk avskjed som prest – ikke 'i nåde' og uten pensjon. Saken vakte voldsom oppsikt og førte også til en besk skadefryd for hans motstandere. Oftedal var modell for Morten Kruse i Kiellands Sankt Hans Fest (1887). Knut Hamsun utgav den aggressive pamfletten Lars Oftedal 1889.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.