Lars Oftedal var en norsk geistlig, publisist og politiker. Oftedal var sterkt sosialt interessert, og med bedehuset Bethania som sentrum engasjerte han seg i en omfattende sosial virksomhet.

Oftedal ble født i Stavanger i 1838. Han ble cand.theol. i 1864. Etter virksomhet som sjømannsprest og reisetaler for Indremisjonen, ble han residerende kapellan i Stavanger i 1880. Videre var han sogneprest i årene 1885–91. Fra 1878 utgav Oftedal avisen Vestlandsposten, som snart også ble et innflytelsesrikt organ for en moderat venstrepolitikk. I periodene 1883–1885 og 1889–1891 var han stortingsrepresentant for Stavanger, valgt av Venstre.

Av Oftedals politiske virksomhet huskes særlig hans innbitte motstand mot å bevilge diktergasje til Alexander Kielland. Ved partisplittelsen i Venstre i 1888 sluttet Oftedal seg til Moderate Venstre. Etter å ha tatt avskjed som prest i 1891, startet han Stavanger Aftenblad, som under hans ledelse ble en av landets mest velredigerte aviser. Som predikant nøt Oftedal stor anerkjennelse i brede folkelag, og hans religiøse skrifter kom i store opplag.

1. november 1891 stod Lars Oftedal frem i kirken under en gudstjeneste og bekjente at han hadde gjort seg skyldig i usedelighet, og han fikk avskjed som prest – ikke 'i nåde' og uten pensjon. Saken vakte voldsom oppsikt og førte også til en besk skadefryd for hans motstandere.

Oftedal var modell for Morten Kruse i Kiellands Sankt Hans Fest (1887). Knut Hamsun utgav den aggressive pamfletten Lars Oftedal i 1889.

  • Furre, Berge: Soga om Lars Oftedal, 1990, 2 b., isbn 82-521-3471-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.