Lars Ingier

Faktaboks

Lars Ingier
Født
15. februar 1760, Ullensaker, Akershus
Død
22. juni 1828, Stubljan i Aker (nå Oslo)

Artikkelstart

Lars Ingier var en norsk brukseier, offiser og generalveimester, og var eier av Ljansgodset sør for Christiania.

Karriere

Etter at Ingier var blitt premierløytnant, forlot han den militære løpebane og begynte med veibygging. I 1787 ble han utnevnt til major og generalveimester i Akershus stift, som den gang omfattet det meste av Østlandet. Da embetet ble delt i 1793, fortsatte han som generalveimester i den søndre delen, som omfattet amtene Akershus, Hedemarken og Smålenene (nåværende Østfold).

Blant de mange veiprosjektene Ingier var engasjert i kan nevnes kongeveien over Krokskogen og veistykket under fjellet ved Holmestrand, som avløste den bratte Angerkleven lenger inn i landet.

Han skal også ha vært den som innførte høyrekjøring her i landet. Det skjedde gjennom en plakat han utstedte i 1807, der det het: «At alle og enhver paa de alfare Veie bør være forpligtet, saavel Sommer som Vinter, med og uden Læs at holde til høire Side». Denne bestemmelsen ble tatt inn i veilovene av 1824 og 1851.

I 1799 overtok Ingier Stubljan og Hvitebjørn og bosatte seg på Stubljan, der han blant annet hadde sagbruk og kruttmølle. Under krigen mot Sverige i 1808–1809 ledet han et såkalt pionerkorps, og ble i 1809 utnevnt til oberstløytnant. Under krigen gjorde han også en betydelig innsats for å skaffe korn til arbeidsfolk på Stubljan som var rammet av den britiske blokaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg