Lars Grimsrud, født i 1932 i Oslo, var en norsk sivilingeniør i maskinteknikk utdannet ved Norges tekniske høgskole (NTH) i 1955. Han hadde en forskerstilling ved University of Washington i 1956–58 og fra 1961–1967. I 1965 fullførte han sin Ph.D. samme sted. I Washington var han blant annet med  på å utvikle en prototyp til en kunstig nyre.

I 1967 ble han ansatt ved NTH som professor i teknisk varmelære, og han  inngikk da et samarbeid med Sentralsykehuset i Trondheim (i dag St. Olavs hospital) om å utvikle et dialyseapparat som fra 1968 ble brukt til å behandle pasienter med nyresykdommer.

Utviklingssamarbeidet brakte senere frukter i form at et system for massebehandling av nyrepasienter og senere også apparater som tillot pasienter å behandle seg selv i hjemmet. Firmaet Nycotron (en del av selskapet Nycomed) kom etter hvert med som industripartner. Deres produkter ble i en periode solgt til en rekke sykehus både i Norge og resten av Europa. 

I 1980 forlot Grimsrud NTH til fordel for en stilling som administrativ direktør i Norsk Dampkjelforening. I 1989 ble han ansatt i samme stilling hos Norsk Process A/S.

  • Brandt, Thomas og Ola Nordal, Turbulens og tankekraft – Historien om NTNU, Pax Forlag, 2010

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.