Lars Grimsrud

Faktaboks

Lars Grimsrud
Født
1932
Død
2000

Artikkelstart

Lars Grimsrud, født i 1932 i Oslo, var en norsk sivilingeniør i maskinteknikk utdannet ved Norges tekniske høgskole (NTH) i 1955. Han hadde en forskerstilling ved University of Washington i 1956–58 og fra 1961–1967. I 1965 fullførte han sin Ph.D. samme sted. I Washington var han blant annet med på å utvikle en prototyp til en kunstig nyre.

I 1967 ble han ansatt ved NTH som professor i teknisk varmelære, og han inngikk da et samarbeid med Sentralsykehuset i Trondheim (i dag St. Olavs hospital) om å utvikle et dialyseapparat som fra 1968 ble brukt til å behandle pasienter med nyresykdommer.

Utviklingssamarbeidet brakte senere frukter i form at et system for massebehandling av nyrepasienter og senere også apparater som tillot pasienter å behandle seg selv i hjemmet. Firmaet Nycotron (en del av selskapet Nycomed) kom etter hvert med som industripartner. Deres produkter ble i en periode solgt til en rekke sykehus både i Norge og resten av Europa.

I 1980 forlot Grimsrud NTH til fordel for en stilling som administrativ direktør i Norsk Dampkjelforening. I 1989 ble han ansatt i samme stilling hos Norsk Process A/S.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brandt, Thomas og Ola Nordal, Turbulens og tankekraft – Historien om NTNU, Pax Forlag, 2010

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg