Laos' utenrikspolitikk

Artikkelstart

Laos' utenrikspolitikk er hovedsakelig konsentrert om nabolandene Vietnam, Kina og Thailand.

Vietnam hadde i årene etter Vietnamkrigen 40 000-50 000 soldater i Laos; disse ble trukket tilbake i slutten av 1980-årene. I striden mellom de kommunistiske stormaktene Sovjetunionen og Kina tok Laos parti for Sovjetunionen. I 1978 ble alt kinesisk bistandspersonell trukket ut, men i 1990 ble forholdet til Kina erklært normalisert.

Økonomisk kursendring mot slutten av 1980-årene, sammen med Sovjetunionens sammenbrudd, tvang Laos til økt samkvem med kapitalistiske land. Et anspent forhold til Thailand ble bedret. Den første broen mellom Laos og Thailand over Mekong ved Vientiane ble åpnet i 1994. Fra 1995 tok Laos gradvise skritt mot medlemskap i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, og fikk dette innvilget i 1997.

Politisk er Laos tett knyttet til Vietnam og Kina, men økonomisk har Thailand vært den viktigste partneren. EU er nest største avtager av laotisk eksport. Laos ble medlem av den regionale samarbeidsorganisasjonen ASEAN i 1997. I 2004 hadde Laos formannskapet i ASEAN og var vert ved årets toppmøte. I 2008 kom Laos inn i ASEAN Free Trade Area og legger stor vekt på dette samarbeidet. Laos ble deltaker i ASEM (Asia-Europe Meeting) i 2004.

Påstander om diskriminering og overgrep mot hmong-minoriteten førte til at forholdet til USA først ble normalisert i 2004, ti år senere enn normaliseringen USA – Vietnam.

Norge – Laos

Norge opprettet diplomatisk forbindelse med Laos i 1991, samme år som Laos vedtok sin første grunnlov. Den norske ambassaden i Vietnam er sideakkreditert Laos. Norge har gitt bistand innen sektorene vannkraft, miljø/vannforsyning, bomberydding, hiv/aids og reduksjon av opiumdyrkingen. Det gis også støtte gjennom norske frivillige organisasjoner til sosial sektor og landsbygdutvikling.

Norske selskaper har vært aktive innen vannkraftsektoren siden 1990-årene. En vesentlig del av norsk bistand er gitt i form av myke kreditter til vannkraftutbygging. Siden tusenårsskiftet har bistanden variert mellom cirka 15–35 millioner kroner årlig. I slutten av 1990-årene finansierte Norge, med cirka 35 millioner kroner, renovasjonsanlegg i fire provinshovedsteder langs Mekong. Norges bilaterale utviklingssamarbeid med Laos, gjennom UNDP, ble faset ut i 2005.

De kommersielle forbindelsene mellom Laos og Norge er svært beskjedne. Den videre utbyggingen av vannkraft i Laos kan imidlertid gi muligheter for norske engasjementer. Eksporten fra Laos til Norge har stort sett bestått av tekstiler.

Kirkens Nødhjelp har sitt regionkontor for Sørøst-Asia i Vientiane. Redd Barna har vært aktive i Laos siden tidlig på 1980-tallet og har hatt kontor i Vientiane siden 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg