Langen gjestegård

Langen gjestegård har tradisjoner fra 1730-årene
.

Artikkelstart

Langen gjestegård er en betjent privat turisthytte i Femundsmarka. Hytta ligger i Røros, Trøndelag; 686 meter over havet.

Den tradisjonsrike Langen Gjestegård er et utmerket utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark. Den har merkede sommerruter til Marenvollen, Ljøsnåvollen, Femundshytten og Sæter.

Navnet

Langen ligger i nordenden av Langsjøen og har fått navnet sitt etter formen på den.

Historikk

Langen gjestegård har aner fra 1730-årene da brødrene Esten og Erik Olsen fra Vangrøfta ved Os slo seg ned her for å brenne trekull til Røros Kobberverk. Da Erik døde, giftet enken seg etter en stund med Esten Jacobsen Sund, og de to er stamforeldrene til dagens drivere på Langen som er i niende generasjon.

I 1886 ble veien fra Røros til Femunden åpnet, og året etter kom den første båten i drift på innsjøen. Dermed ble det behov for overnatting og servering på Langen. I 1888 ble stedet skysstasjon, og den spede begynnelsen med besøk av reisende og turister tok til. Året etter ble det bygget eget hus til reisende som hadde behov for tak over hodet.

Fra 1890-årene ga DNT tilskudd til driften av stedet. Langen fortsatte som bykslingsbruk under Røros Kobberverk helt til 1936. Da overtok Statens Skoger kontrakten. Først i 1956 lykkes det daværende eier Odd Langen å kjøpe gården. Året etter kunne han åpne et nytt våningshus, som også inneholdt en egen del for turistene.

Siden da har det skjedd ytterligere utvidelser og nybygg, og Langen gjestegård har 50 gjestesenger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane, Alvdal Vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg