Lanfranc

Faktaboks

Lanfranc
Uttale
lˈænfræŋk
Født
1005
Død
1089
Lanfranc i et engelsk manuskript fra ca. 1100.
MS Bodley 569 fol. 1r., Bodleian Libraries, University of Oxford.
Lisens: CC BY NC 4.0

Artikkelstart

Lanfranc var en italiensk jurist, munk, abbed og erkebiskop av Canterbury. Han ble født i Pavia og studerte der og i Bologna. Etter en omflakkende tilværelse som lærer slo Lanfranc seg ned i Bec i Normandie i 1042, hvor han senere ble prior. I 1066 ble han utnevnt til abbed av Saint-Étienne i Caen i Normandie og da erkebispedømmet Rouen ble ledig i 1067, så mange på Lanfranc som det naturlige valget. Lanfranc avslo imidlertid og ble i stedet Vilhelm Erobrerens Erkebiskop av Canterbury, etter avsettelsen av Stigand i 1070.

Som erkebiskop var Lanfranc var en viktig innenrikspolitisk støttespiller for kong Vilhelm. Han forholdt seg relativt nøytral i den pågående investiturstriden mellom paven og den tyske keiseren. Lanfranc videreførte den engelske kirkens uavhengighet, og kongen beholdt retten til å innsette abbeder og bisper. Lanfranc bidro også til Vilhelms normannisering av England, og erstattet mange av de angelsaksiske biskoper og abbeder med franskmenn og normannere. Lanfranc var en selvsagt del av kongens råd, og tjente sågar som regent ved enkelte anledninger, mens Vilhelm var i Frankrike.

I 1075 forsvarte Lanfranc Vilhelms kongedømme mot de opprørske jarlene av Northumberland, Hereford og Norfolk, og ekskommuniserte dem og deres støttespillere. Da Vilhelm døde i 1087, sikret Lanfranc Vilhelm 2s tronovertagelse til tross for protester fra det engelske aristokratiet og Odo av Bayeux, som foretrakk hertug Robert av Normandie.

I motsetning til senere erkebiskoper, unngikk Lanfranc konfrontasjoner med den engelske kongen og søkte heller samarbeid. Selv om han gjennomførte skille mellom verdslig og kirkelig domsrett, ønsket han ikke å skaffe kirken makt ut over Vilhelms vilje. I kirkelige spørsmål var derfor fokuset på disiplin, og håndhevelsen av sølibatet for det verdslige presteskapet var spesielt viktig for Lanfranc.

Da Lanfranc døde i 1089 sto erkebispedømmet ledig til 1093 da Anselm ble utnevnt av Vilhelm 2.

Litteratur

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Cowdrey, H. E. J. (2004). Lanfranc (c.1010–1089). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/16004].

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg