Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar

Artikkelstart

Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK) er en forening som ivaretar medlemskommunenes interesser i alle spørsmål om kraftutbygging, men tar ikke selv stilling for eller mot utbygging.

Faktaboks

Også kjent som

LVK

LVK ble stiftet i 1977 og har 160 medlemmer (2020). Mer enn 1/3 av landets primærkommuner kan således regnes som kraftkommune, hvorav flere har betydelige kraftinntekter til kommunebudsjettet. Tidligere stortingspolitiker Torfinn Opheim har siden 2013 ledet LVK.

Sekretariatsfunksjonen for LVK er lagt til advokatfirmaet Lund & Co DA. LVKs formål er å bistå medlemskommunene i alle spørsmål knyttet til vannkraftproduksjon, herunder naturfaglige, økonomiske, juridiske og politiske spørsmål. På vegne av kraftkommunene avgir også LVK høringsuttalelser om eksempelvis kraftskatt, nasjonal ramme vindkraft eller lovendringer som berører kraftkommunene (vassdragsrett, naturmangfoldsloven med videre). LVK har også sammen med en rekke miljøorganisasjoner og interesseorganisasjoner medvirket til å påklage norsk forvaltningspraksis i regulerte vassdrag til ESA, siden de mener praksisen bryter med sentrale prinsipper i EUs vanndirektiv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg