Grunnlaget for amerikansk naturforståelse og landskapsoppfatning ble lagt i løpet av 1800-tallet. De naturfilosofiske skrifter av forfatteren Henry D. Thoreau (1817–62) har hatt stor betydning, likeens det banebrytende arbeid til naturalisten John Muir (død 1914), som dannet opptakt til nasjonalparkideen og det naturnære friluftsliv i nyere tid.

Landskapsarkitekten Frederick L. Olmsted (1822–1903) skapte den moderne bypark gjennom sitt arbeid med Central Park i New York, med vektlegging av sport, rekreasjon og naturopplevelse i sentrale deler av storbyen. Han utviklet dette videre med fremtidsrettede programmer for sammenhengende grønnstruktur og parksystemer, bl.a. i Boston, og fikk dermed stor innflytelse på byplanleggingen helt inn i nyere tid. Omfattende sosiale programmer for parker og grøntområder i byene ble lansert i Chicago i 1890-årene.

De første studieprogram i landskapsarkitektur ble etablert ved amerikanske universiteter kort etter 1900 og fikk avgjørende betydning for fremveksten av faget.

Parkveiene hører til de mest slående trekk ved utviklingen i 1930–40-årene, bygget primært for rekreasjonskjøring med bil gjennom vakre landskap. Særlig kjent er Blue Ridge Parkway som fører gjennom Virginia og North Carolina i ca. 750 km lengde.

I nyere tid er det bl.a. gjort store satsinger på å bygge gode utemiljø i bysentrene. Den første omlegging av hovedgater til parkmessige gågater (malls) ble gjort av Garrett Eckbo (1910–2000) i Fresno, California i 1964. Lawrence Halprin (f. 1916) har stått for en rekke torg, parker og fontener, bl.a. Operaplassen i Portland og Freeway Park i Seattle. Tendensen går mot en sterk vektlegging av økologiske hensyn og biologisk mangfold i bymiljøet. Gjennombrudd for bruk av økologiske metoder i regional planlegging kom med Ian McHargs bok Design with Nature (1969).

Amerikanske landskapsarkitekter har også vært pionerer i utviklingen av analysemetoder for estetiske verdier, samt tillemping av datateknologi for planlegging og formgivning av landskapet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.