Landskapsarkitektur i USA

Artikkelstart

Grunnlaget for amerikansk naturforståelse og landskapsoppfatning ble lagt i løpet av 1800-tallet. De naturfilosofiske skrifter av forfatteren Henry D. Thoreau (1817–1862) har hatt stor betydning, likeens det banebrytende arbeid til naturalisten John Muir (død i 1914), som dannet opptakten til nasjonalparkideen og det naturnære friluftsliv i nyere tid.

Landskapsarkitekten Frederick L. Olmsted (1822–1903) skapte den moderne bypark gjennom sitt arbeid med Central Park i New York, med vektlegging av sport, rekreasjon og naturopplevelse i sentrale deler av storbyen. Han utviklet dette videre med fremtidsrettede programmer for sammenhengende grønnstruktur og parksystemer, blant annet i Boston, og fikk dermed stor innflytelse på byplanleggingen helt inn i nyere tid. Omfattende sosiale programmer for parker og grøntområder i byene ble lansert i Chicago i 1890-årene.

De første studieprogrammet i landskapsarkitektur ble etablert ved amerikanske universiteter kort etter 1900 og fikk avgjørende betydning for fremveksten av faget.

Parkveiene hører til de mest slående trekk ved utviklingen i 1930– og 1940-årene, bygget primært for rekreasjonskjøring med bil gjennom vakre landskap. Særlig kjent er Blue Ridge Parkway som fører gjennom Virginia og North Carolina i om lag 750 km lengde.

I nyere tid er det blant annet gjort store satsinger på å bygge gode utemiljø i bysentrene. Den første omlegging av hovedgater til parkmessige gågater (malls) ble gjort av Garrett Eckbo (1910–2000) i Fresno, California i 1964. Lawrence Halprin (1916-2009) har stått for en rekke torg, parker og fontener, blant annet Operaplassen i Portland og Freeway Park i Seattle. Tendensen går mot en sterk vektlegging av økologiske hensyn og biologisk mangfold i bymiljøet. Gjennombrudd for bruk av økologiske metoder i regional planlegging kom med Ian McHargs bok Design with Nature (1969).

Amerikanske landskapsarkitekter har også vært pionerer i utviklingen av analysemetoder for estetiske verdier, samt bruk av datateknologi for planlegging og formgivning av landskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg