Frederiksborg
Parken med barokkhagen og slottet i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dansk landskapsarkitektur kan karakteriseres som overveiende urban, knyttet til bymiljø. Den kjennetegnes ved strenge kvalitetskrav til teknisk utførelse og detaljutforming, men også ved velorganiserte, overgripende helhetsløsninger.

Historie

Den første som brakte dansk landskapsarkitektur opp på et europeisk nivå var Johan Cornelius Krieger, som på 1700-tallet arbeidet som gartner, arkitekt og hagearkitekt. Slottshagene ved Fredensborg og Frederiksborg ble utformet av ham, etter forbilde fra fransk barokk, men med utpreget følelse for kvalitetene og karakteren på stedet.

Pionerer for moderne landskapsarkitektur i siste del av 1800-tallet markerte Danmark som et foregangsland i Norden på dette område. I første rekke må arbeidene til Edvard Glæsel nevnes, blant annet Fælledparken i København. Han ble etterfulgt av fremtredende avantgardister som gjorde dansk landskapsarkitektur internasjonalt kjent og som også fikk stor betydning for fagets utvikling i de øvrige nordiske landene. Til disse hører Erik Erstad-Jørgensen, men fremfor alt Gudmund Nyeland Brandt, som særlig er kjent for sitt banebrytende arbeid med forming av kirkegårder, blant annet Mariebjerg kirkegård utenfor København.

Blant betydelige danske landskapsarkitekter i nyere tid må spesielt Carl Theodor Sørensen nevnes. Hans arbeider spenner vidt, men hadde en spesielt sterk sosial profil. Utemiljø i boligområder og først og fremst barns lekemiljø opptok ham sterkt. Byggelekeplasser ble introdusert av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg