Landplanter er en gruppe planter med felles opphav som inkluderer moser, bregner, snelleplanter, kråkefotplanter, nakenfrøete planter og dekkfrøete planter. Ettersom landplanter deler samme opphav er de en monofyletisk gruppe.

Faktaboks

Også kjent som

Embryophyta

Embryopsida

Equisetopsida

I motsetning til deres nærmeste slektning kransalger (Charophyceae), har landplanter kutikula, arkegonier (hunnlig kjønnsorgan med eggcelle) og anteridier (hannlig kjønnsorgan med sperm-celler). I evolusjonens løp reduseres kjønnsorganene, og i høyere planter er de nærmest forsvunnet.

Landplantene oppsto fra en felles slekning med kransalgene i ordovicium for omtrent 490 millioner år siden. Begrepet landplanter brukes hovedsakelig for å skille dem fra kransalger og grønnalger, som også kan ha klorofyll av samme type, samme slags celledeling (dannelse av celleplate under delingen og samme slags ultrastruktur i spermatozoidenes flageller).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg