Landinfo

Artikkelstart

Landinfo er Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon. Den ble opprettet 1. januar 2005 i medhold av Stortingsmelding 21 (2003-2004) om styringsforholdet på utlendingsfeltet. Denne felles landkunnskapsenheten erstattet den tidligere ordningen med landrådgivere både i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

Landinfo er en del av utlendingsforvaltningen og administrativt underlagt UDI. Enheten er faglig uavhengig, og kan ikke instrueres i faglige spørsmål verken av ansvarlig departement, UDI eller UNE.

Medarbeidere i Landinfo tar ikke del i beslutningsfattende saksbehandling i UDI og UNE. De tar ikke stilling til hvorvidt en søkers forklaring er troverdig, eller om det er forsvarlig å returnere en person til hjemlandet.

Landinfos arbeid

Landinfos arbeid består i å samle inn og vurdere landinformasjon som norsk utlendingsforvaltning trenger. Mye av landinformasjonen er innhentet på tjenestereiser til ulike land. Landinfo utarbeider og offentliggjør publikasjoner om sine funn. Publikasjonene kan være av generell karakter som publikasjonen om navneskikker i arabiske land fra 7. mars 2012 eller gjelde helt spesifikke forhold som religiøs frihet i Hviterussland som publikasjonen av 25. april 2014 gjaldt.

Landinfos medarbeidere rådgir utlendingsmyndighetene og deltar blant annet i nemndsmøter i den forbindelse. De opptrer også som sakkyndige vitner i retten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg