Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon kalles Landinfo. Den ble opprettet 1. januar 2005 i medhold av Stortingsmelding 21 (2003-2004) om styringsforholdet på utlendingsfeltet.  Denne felles landkunnskapsenheten erstattet den tidligere ordningen med landrådgivere både i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

Landinfo er en del av utlendingsforvaltningen og administrativt underlagt UDI. Enheten er faglig uavhengig, og kan ikke instrueres i faglige spørsmål verken av ansvarlig departement, UDI eller UNE.

Medarbeidere i Landinfo tar ikke del i beslutningsfattende saksbehandling i UDI og UNE. De tar ikke stilling til hvorvidt en søkers forklaring er troverdig, eller om det er forsvarlig å returnere en person til hjemlandet. 

Landinfos arbeid består i å samle inn og vurdere landinformasjon som norsk utlendingsforvaltning trenger. Mye av landinformasjonen er innhentet på tjenestereiser til ulike land. Landinfo utarbeider og offentliggjør publikasjoner om sine funn. Publikasjonene kan være av generell karakter som publikasjonen om navneskikker i arabiske land fra 7. mars 2012 eller gjelde helt spesifikke forhold som religiøs frihet i Hviterussland som publikasjonen av 25. april 2014 gjaldt.

Landinfos medarbeidere rådgir utlendingsmyndighetene og deltar blant annet i nemndsmøter i den forbindelse. De opptrer  også som sakkyndige vitner i retten.

Landinfos nettsider

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.