Sauen er en drøvtygger som har spesialisert seg på å omdanne gras, urter og kratt til melk, kjøtt og ull. De énmaga dyra, slik som gris og fjørfe, og også mennesker, har ikke denne fysiologiske muligheten til å fordøye gras. Den første tiden kan heller ikke lammene utnytte gras, men drikker bare melk fra mødrene sine.
Gradvis begynner ungdyra å etterape de voksne. De første, få grasstråa som kommer ned i lammenes mage, er avgjørende for utvikling av drøvtyggerfunksjonen. Ved seks ukers alder får lammene like mye næring fra graset som av melka. Deretter øker inntaket av gras gradvis, og melkemengden reduseres tilsvarende.
Når høsten kommer, har lammet gjerne vokst fra en fødselsvekt på fire kilo til en høstvekt på over 40 kilo. Da er lammet klart for slakt, og dermed starter sesongen for ferskt lammekjøtt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.