Lamberts lov for lysemisjon

Lamberts lov for lysemisjon uttrykker at lysstyrken av et flateelement dA i en bestemt retning θ er proporsjonal med den tilsynelatende størrelsen av flateelementet når det sees fra denne retningen.
Av .

Artikkelstart

Lamberts lov for lysemisjon sier at når det sendes ut lys fra en flate, er lysstyrken fra et lite flateelement i en bestemt retning lik lysstyrken vinkelrett ut fra flateelementet ganger cosinus til vinkelen mellom flatenormalen og retningen. Loven uttrykker at lysstyrken av et flateelement i en bestemt retning er proporsjonal med den tilsynelatende størrelsen av flateelementet når det sees fra denne retningen. Ikke alle legemer stråler i overensstemmelse med Lamberts lov.

Faktaboks

Også kjent som

Lamberts lov, cosinusloven, Lamberts cosinuslov

Loven er oppkalt etter Johann Heinrich Lambert (1728–1777).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Håvard Stien

Emisjonen er basert på vinkelen mellom flatenormalen og det innfallene lyset. Ikke flatenormalen og observatøren.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet. Vi har ingen fagansvarlig for dette området nå, så vi får dessverre ikke endret på artikkelen med det første. Forhåpentligvis kommer en fagansvarlig på plass snart og kan oppdatere denne artikkelen. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

svarte Johannes Skaar

I klassikeren Born & Wolf, Principles of Optics, er vinkelen definert som i artikkelen. Men ser at det også noen steder brukes slik du foreslår. Enten det dreier seg om emisjon som funksjon av betraktningsvinkel, eller emisjon som funksjon av innfallsvinkel fra det som belyser flatelementet, er vel fysikken i dette det samme, nemlig at den tilsynelatende størrelsen til flatelemenetet er proporsjonal med cosinus til vinkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg