Lamberts lov for lysemisjon sier at når det sendes ut lys fra en flate, er lysstyrken fra et lite flateelement i en bestemt retning lik lysstyrken vinkelrett ut fra flateelementet ganger cosinus til vinkelen mellom flatenormalen og den retning man betrakter. Loven uttrykker at lysstyrken av et flateelement i en bestemt retning er proporsjonal med den tilsynelatende størrelsen av flateelementet når det sees fra denne retningen. Ikke alle legemer stråler i overensstemmelse med Lamberts lov.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. mai 2016 skrev Håvard Stien

Emisjonen er basert på vinkelen mellom flatenormalen og det innfallene lyset. Ikke flatenormalen og observatøren.

25. august 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet. Vi har ingen fagansvarlig for dette området nå, så vi får dessverre ikke endret på artikkelen med det første. Forhåpentligvis kommer en fagansvarlig på plass snart og kan oppdatere denne artikkelen. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

27. oktober 2017 svarte Johannes Skaar

I klassikeren Born & Wolf, Principles of Optics, er vinkelen definert som i artikkelen. Men ser at det også noen steder brukes slik du foreslår. Enten det dreier seg om emisjon som funksjon av betraktningsvinkel, eller emisjon som funksjon av innfallsvinkel fra det som belyser flatelementet, er vel fysikken i dette det samme, nemlig at den tilsynelatende størrelsen til flatelemenetet er proporsjonal med cosinus til vinkelen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.