Lambert Simnel var en engelsk tronpretendent og konglig tjener. Han var sønn av en baker eller en orgelbygger fra Oxford. I et opprør mot Henrik 7 ledet av John de la Pole, ble Simnel i 1487 presentert som Edvard, jarlen av Warwick, en sønnesønn av Edvard 4. Opprøret ble støttet av den irske jarlen av Kildare, som hjalp ham å holde et Parlament i Dublin hvor han også ble kronet som Edvard 6. Hertuginne Margaret av Burgund, som var en søster av Edvard 4 og Rikard 3, ga Simnel 2000 tyske leiesoldater, men da de landet i Lancastershire ble de raskt slått av Henriks styrker i slaget ved East Stoke. Simnel ble tatt til fange, men ble benådet da det ble klart den unge Simnel bare hadde vært en brikke i aristokratenes spill. Han ble til og med ansatt ved Henrik 7s hoff som kongelig kjøkkentjener.

  • Bennett, Michael J.  (2004/2008). Simnel, Lambert (b. 1476/7, d. after 1534). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/25569].
  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.