Lambert Simnel

Artikkelstart

Lambert Simnel var en engelsk tronpretendent og konglig tjener. Han var sønn av en baker eller en orgelbygger fra Oxford. I et opprør mot Henrik 7 ledet av John de la Pole, ble Simnel i 1487 presentert som Edvard, jarlen av Warwick, en sønnesønn av Edvard 4. Opprøret ble støttet av den irske jarlen av Kildare, som hjalp ham å holde et Parlament i Dublin hvor han også ble kronet som Edvard 6. Hertuginne Margaret av Burgund, som var en søster av Edvard 4 og Rikard 3, ga Simnel 2000 tyske leiesoldater, men da de landet i Lancastershire ble de raskt slått av Henriks styrker i slaget ved East Stoke. Simnel ble tatt til fange, men ble benådet da det ble klart den unge Simnel bare hadde vært en brikke i aristokratenes spill. Han ble til og med ansatt ved Henrik 7s hoff som kongelig kjøkkentjener.

Litteratur

  • Bennett, Michael J. (2004/2008). Simnel, Lambert (b. 1476/7, d. after 1534). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/25569].
  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg