Lambert Daniel Kastens

Faktaboks

Lambert Daniel Kastens
Carstens
Carstensen
Død
1744

Artikkelstart

Lambert Daniel Kastens var en tysk orgelbygger, født i Danmark.

Han fikk sin opplæring hos en av de mest kjente tyske orgelbyggerne rundt 1700, Arp Schnitger. Med tiden ble Kastens en av Schnitgers mest betrodde medarbeidere. Etter Schnitgers død i 1719 fullførte Kastens læremesterens påbegynte orgel i byen Itzehoe, byen han hadde bodd i siden 1715. I 1921 overtok Kastens Schnitgers privilegium som orgelbygger i sydlige deler av Danmark. Senere fikk han privilegium for orgelbygging i hele det danske riket, som den gang også omfattet Norge. Han tre største instrumenter ble bygd til domkirkene i København, Christiania, og Århus.

I 1724 etablerte Kastens orgelbyggerverksted også i København. Etter den store bybrannen i København i 1728 fikk han mange store oppdrag i hovedstaden, i tillegg til sin virksomhet i Danmark forøvrig. Kastens' mestersvenn Johann Dietrich Busch overtok verkstedet i Itzehoe.

Kastens leverte antakelig bare tre instrumenter i Norge. Dette var to mindre instrumenter til Elverum og Immanuelskirken i Halden, mens det største ble levert til den daværende Vor Frelsers Kirke i Christiania (nå: Oslo domkirke) i 1729. Det var med sine 46 stemmer i mange år kongeriket Danmark-Norges største orgel.

Fasaden til Kastens orgel står idag foran kirkens nåværende orgel, laget av Ryde & Berg, det femte orgelet som har stått bak denne fasaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg