Lalla Romano

Italiensk poet, forfatter, maler og journalist. Lalla Romano (1906-2001) er å regne som en av de mest toneangivende stemmene i moderne italiensk litteratur. Romano er fra regionen Piemonte og av jødisk slekt. Hun deltok i motstandskampen under andre verdenskrig. Hun ble i 1979 tildelt den prestisjetunge litterære prisen, Penna d'Oro, av daværende president Giulio Andreotti.

Romano debuterte med diktsamlingen Fiore i 1941, men slo for alvor igjennom med romanen Maria i 1954 (norsk oversettelse, Maria, 2014), som hun for øvrig vant Prix Veillon for samme år. Elegant, og med en var letthet, presenterer Romano her et intimt psykologisk portrett av en kvinne som vier sitt liv til trofast å tjene andre, mens hun selv skjuler en dyp uro. I romanen Le parole tra noi leggere (1969) beskriver og analyserer Romano forholdet til sin opprørske sønn, og i forlengelse av dette, generasjonskonfliktene som oppstod i kjølvannet av studentopprøret i 1968. Med denne romanen vant hun Strega-prisen i 1969. Henne siste roman, Diario ultimo, ble utgitt posthumt i 2006.

Lalla Romano utforsker i sitt forfatterskap forbindelsen mellom minne, tap og mangelen på kommunikasjon mellom både enkeltmennesker og generasjoner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg