Lalla Romano

Faktaboks

Lalla Romano
Født
11. november 1906, Demonte, Italia
Død
26. juni 2001, Milano, Italia

Artikkelstart

Lalla Romano var en italiensk poet, forfatter, maler og journalist, og en av de mest toneangivende stemmene i moderne italiensk litteratur. Hun ble i 1979 tildelt den prestisjetunge litterære prisen Penna d'Oro av daværende president Giulio Andreotti.

I sitt forfatterskap utforsker hun forbindelsen mellom minne, tap og mangelen på kommunikasjon mellom både enkeltmennesker og generasjoner.

Romano debuterte med diktsamlingen Fiore i 1941, men slo for alvor igjennom med romanen Maria i 1954, som hun for øvrig vant Prix Veillon for samme år. Elegant, og med en var letthet, presenterer Romano her et intimt psykologisk portrett av en kvinne som vier sitt liv til trofast å tjene andre, mens hun selv skjuler en dyp uro. I romanen Le parole tra noi leggere (1969) beskriver og analyserer Romano forholdet til sin opprørske sønn, og i forlengelse av dette, generasjonskonfliktene som oppstod i kjølvannet av studentopprøret i 1968. Med denne romanen vant hun Strega-prisen i 1969. Henne siste roman, Diario ultimo, ble utgitt posthumt i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg