Lakselv lufthavn, Banak, er en sivil, regional lufthavn. Den er samlokalisert med Stasjonsgruppe Banak, Luftforsvaret, som har redningshelikopter stasjonert ved flystasjonen. Lufthavnen ligger i Porsanger kommune, Finnmark fylke, rundt 2 kilometer fra Lakselv tettsted. Lufthavnen eies/drives av Avinor AS, og markedsføres som «North Cape Airport».

Hæren bygget en enkel feltflyplass i Porsanger i 1938. Den opprinnelige rullebanen lå på omtrent samme sted som dagens, men med annen baneretning. Rullebanen ble til en viss grad benyttet av norske beredskapsstyrker i forbindelse med den finsk-sovjetiske vinterkrigen.

Under andre verdenskrig ble denne vesentlig oppgradert av den tyske okkupasjonsmakten, og inkluderte både sykehus, hangarer og verksted. Tyskerne ødela det meste av infrastrukturen og bygningene da de trakk seg tilbake i 1944.

Etter krigen overtok Luftforsvaret flyplassen, men på grunn av mangel på trelast ble den trelagte rullebanen stykket opp, og den «forsvant» bit for bit fram til cirka 1950. Rullebanen var deretter ikke operativ på flere år.

Lufthavnen i sin nåværende form ble påbegynt i 1961, og sto klar til åpning i 1963, sammen med Kirkenes og Alta. Flyplassen var delfinansiert av NATO, men med nyåpningen i 1963 ble den også operativ for sivil trafikk.

Lufthavnen betjenes av Widerøe, og sesongperiodisk av SAS og Norwegian. Fra 2017 benyttes flyplassen også av DHL for langdistansetransport av sjømat fra Finnmark. Tidligere har også Finnair operert rute til Helsinki fra Lakselv. I forbindelse med Finnairs rute opererte Arctic Air med rute mellom Alta og Lakselv, for å mate passasjerer inn mot Finnair.

  • 12. juni 1985: F16 fikk motorproblemer nord for Banak. To personer ombord. Piloten overlevde ved å skyte seg ut i lav høyde.
  • 23. mars 1992: F16 fikk motorstopp. Piloten overlevde ved å skyte seg ut i lav høyde.
  • 29. juni 2005: Lokalt eid mikrofly styrtet like etter avgang. Begge som var ombord omkom.
  • Passasjerer (inkluder transitt) i 2017: 61 009
  • ICAO: ENNA
  • IATA: LKL
  • Betjening: ATC
  • Rullebane (TODA): 2990/4044 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.