Faktaboks

Lake Kyoga
Kyogasjøen
Lake Kyoga
Fiske er er den dominerende næringsveien på Lake Kyoga.

Lake Kyoga er en innsjø sentralt i Uganda, nord for hovedstaden Kampala, med et areal på rundt 1720 kvadratkilometer. Innsjøen er en del av et større elvesystem, og er forbundet med Victoriasjøen via hovedkilden Den hvite Nil i sør og Albertsjøen i vest. Innsjøen har også tilløp fra Mount Elgon i øst, som ligger på grensen til Kenya. Lake Kyoga kjennetegnes av et tropisk klima med to årlige nedbørsperioder, og ligger 1033 meter over havet.

Lake Kyoga er kun seks meter på det dypeste, og har en gjennomsnittlig dybde på tre meter. De grunnere delene av innsjøen er hovedsakelig dekket av vannliljer. Papyrusen som vokser på de sumpete breddene danner grunnlag for flytende øyer som driver rundt i innsjøen. Lake Kyoga er spesielt kjent for sine mange fuglearter, som har gode levevilkår på de store våtmarkene rundt innsjøen.

Fiske og jordbruk er de dominerende næringsveien i de omkringliggende områdene rundt Lake Kyoga. Det er registrert 46 fiskearter i innsjøen, noen av dem regnes for å være endemiske. Innsjøen er også kjent for sine tallrike krokodiller. I 2016 ble det etablert en ny ferge mellom Zengebe – Namasale på Lake Kyoga.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg