Laila (spillefilm)

Artikkelstart

Laila, spillefilm regissert av danske George Schnévoigt med premiere i 1929. Filmen kan beskrives som et villmarksmelodrama og er basert på J. A. Friis roman Laila.

Filmens handling er lagt til en "tid for lenge lenge siden" og forteller om handelsmannen Lind og hans kones ferd med pulk og reinstyr på vei til Kautokeino for å døpe sin lille datter. Underveis blir de angrepet av en flokk ulver og pulken med datteren løsner og forsvinner. Foreldrene tror datteren er tatt av ulvene, men hun blir funnet av samen Jåmpa (Trygve Larsen). Laila (Mona Mårtenson) vokser deretter opp hos en velstående samefamilie i den tro at hun selv er en "lappepike", og det forventes at hun skal gifte seg med samen Mellet (Henry Gleditsch). Men etter et besøk hos handelsmannen og "daroen" (nordmannen) Anders Lind (Harald Schwenzen), blir hun forelsket i ham.

Et dramatisk høydepunkt utspilles da Laila, som er på vei for å møte Anders, faller i en foss, for så i siste øyeblikk bli reddet av ham. De avtaler et stevnemøte, men Anders blir forhindret fra å møte henne. I den tro at hun har blitt sveket reiser Laila videre, og innser at giftermålet med Mellet må gjennomføres. Like før bryllupet reiser Jåmpa til Anders og får vite at Anders slett ikke svek Laila. Sammen reiser de så for å forhindre ekteskapsinngåelsen. Underveis må de kjempe mot angripende ulver, men greier allikevel å nå fram i tide. Der avslører Jåmpa at Laila egentlig er en "daro", altså norsk, og at hun i tillegg er en slektning av Anders. De to kan så endelig få hverandre til slutt.

Filmen utnytter den spektakulære og ville naturen med flere dramatiske scener der ulveflokker angriper mennesker. Den fikk bred lansering både i Norge og internasjonalt, og regnes blant de mest vellykkede av de norske stumfilmene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg