Laila (spillefilm)

Laila
Av /Nasjonalbiblioteket.

Artikkelstart

Laila fra 1929 har blitt kalt den første norske filmen av internasjonalt format. Den ganske lange stumfilmen handler om en norsk jente som vokser opp i en samisk familie i den tro at hun selv er «lappepike». Det romantiske og actionfylte villmarksdramaet er basert på boka Fra Finmarken, en innflytelsesrik fortelling fra 1881 av Jens Andreas Friis. Selv om filmen er norsk, er regissøren dansk og tittelrolleinnehaveren svensk.

Laila fikk bred norsk og internasjonal lansering. Vi regner den for å være blant de mest vellykkede norske stumfilmene. Fra Finmarken har også blitt filmatisert i 1937 og 1958, og blitt oppført som opera i 1908 med musikk og tekst av Ole Olsen.

Viktig formidling om samer

Originaltittelen er Fra Finmarken, men Jens Andreas Friis' bok har i mange senere opplag blitt utgitt som Lajla. Den har antakelig vært den viktigste ambassadøren for samefolket i den store verden, slik Onkel Toms hytte har vært for svarte amerikanere i USA.

Handling

Kjøpmannsekteparet Lind blir angrepet av ulverFinnmarksvidda og deres nyfødte Laila forsvinner. Hun blir funnet av samen Jåmpa og vokser opp som datter av den mektige samen Aslak Laagje. Det forventes at Laila skal gifte seg med samen Mellet. Hun forelsker seg imidlertid i handelsmannen Anders, som er daro (ikke-samisk nordmann). I løpet av filmen får Laila vite at hun selv er daro – ja, faktisk en nær slektning av Anders.

Et utvalg medvirkende

  • Mona Mårtenson som Laila
  • Tryggve Larssen som Jåmpa
  • Peter Malberg som Aslak Laagje
  • Henry Gleditsch som Mellet
  • Harald Schwenzen som Anders Lind
  • Regi og manus: George Schnéevoigt

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg