Lagos Island

Foto fra det velstående boligområdet Ikoyi på Lagos Island. På andre siden ligger Victoria Island.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Lagos
Fra Victoria Island, Lagos. Her finnes boligområder for de rike, hoteller, kontorer og utenlandske konsulater.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Lagos

Bilde fra Lagos Island ved innseilingen til Lagos.

Lagos
Av .
Lagos

Bilde fra typisk markedsgate i Lagos. Antakelig fra Lagos Island.

Lagos
Av .

Lagos er største by i Nigeria, ved Guineabukta, delvis på de to øyene Lagos og Victoria mellom Beninbukta og Lagoslagunen. Byen utgjør et administrativt område på 3 345 kvadratkilometer, og har en befolkning på om lag 11 500 000 innbyggere (2020).

Bybeskrivelse

Lagos er en av de største byene i tropisk Afrika. Byen er et administrasjonssenter og en viktig havneby med en stor andel av landets utenrikshandel. De forskjellige bydelene er bundet sammen av broer og veier bygd på demninger.

Byen er delt i tre geografiske hoveddeler:

  • Victoria Island er Lagos’ «vestkant». Her finnes boligområder for de rike, hoteller, kontorer og utenlandske konsulater.
  • Lagos Island utgjør det kommersielle sentrum med butikker og markeder, banker og så videre. Øst på øya finnes en mer velstående del med blanding av boligområder og kontoer kalt Ikoyi.
  • Mainland (fastlandet) representerer et rikt mangfold av resten av samfunnet og dets aktiviteter; havnestrøk, boligstrøk, skoler, sykehus, hoteller og restauranter, flyplass, fabrikker og private og offentlige kontorer. Denne delen av byen strekker seg lenger og lenger nordover innover i landet. I så måte brer den funksjonelle byen seg langt utover byens administrative grenser. Her er det derfor snakk om delstaten Lagos, og ikke lenger bare byen Lagos.

Sjøsiden av fastlandsdelen Apapa har, sammen med Tin Can Island, moderne havner som avlaster havnen i selve byen. Her ligger også mesteparten av industrien: næringsmiddel-, tekstil-, sko-, såpe-, karosseri- og sementfabrikker. Den internasjonale flyplassen ligger nord for Lagos, i delstatshovedstaden Ikeja. Lagos har to offentlige universiteter (det eldste grunnlagt i 1962) og flere private universiteter.

Historie

Lagos har historie tilbake til 1400-tallet da en joruba-stamme fra innlandet slo seg ned på den lille øya Iddo Island, en øy som siden har grodd sammen med fastlandet.

Da portugisiske sjøfarere «oppdaget» Vest-Afrika i 1472, ga de stedet navnet Lagos. Etter å ha blitt fordrevet av Beninriket under dets ekspansjon på 1500-tallet (med støtte fra portugiserne), flyttet den opprinnelige stammen fra Iddo Island over til den større øya (Lagos Island). På øya Iddo opprettet Beninriket en militærforlegning kalt Eko i deres språk (edo). Som et resultat ble Lagos lenge kjent som Eko blant lokalbefolkningen. I dag lever dette navnet videre i en rekke sammenhenger i Lagos, se for eksempel Eko Atlantic under.

Portugal hadde fått tilgang til slaver fra Beninriket, men da dette bestemte seg for å stoppe denne handelen, så Portugal seg om etter andre kilder og fant disse i og omkring Lagos. Som et resultat, opplevde Lagos en kraftig befolkningsvekst på midten av 1600-tallet, og ble et blomstrende senter for slavehandelen.

Etter at slavehandelen var opphevet på begynnelsen av 1800-tallet, begynte enkelte tidligere slaver å returnere fra blant annet Brasil, noe som ga opphav til dannelsen av et brasiliansk kvarter på Lagos Island. I siste halvdel av 1800-tallet hadde således Lagos et levende brasiliansk-inspirert fellesskap bestående av over 3 000 hjemvendte slaver fra Brasil som, med sin latinske kultur, satte et stort preg på Lagos i denne perioden. En annen gruppe hjemvendte etterkommere etter slaver kom fra de engelskspråklige koloniene Liberia og Sierra Leone, og disse satte også sitt preg på byen på 1800-tallet.

Byen kom under britisk kontroll i 1861, og var i årene 1866–1874 del av Britisk Vest-Afrika, senere Gullkysten, før området i 1906 ble innlemmet i Sør-Nigeria. Lagos var Nigerias hovedstad fra 1914 til 1991, da Abuja, som hadde vært under utbygging siden det ble vedtatt å konstruere en ny hovedstad i 1976, ble ny hovedstad.

Lagos i nyere tid

Noe av hovedproblemet med Lagos var trafikk problemene, men viktig var også de generelle sanitære forhold, slumstrøk og store menneskemasser, noe som gjorde Nigerias nye ledere overbevist om behovet for en nybygget hovedstad, nok en gang med innflytelse fra Brasil med byggingen av Brasília.

Etter at Lagos i en overgangsperiode opprettholdt mange av hovedstadsfunksjonene, har alle disse nå blitt flyttet til Abuja. Den eneste hovedstadsrollen Lagos har beholdt er den økonomiske. Lagos har også fortsatt flere nasjonale institusjoner som for eksempel militærforlegninger.

En stor utfordring for Lagos var lenge at de militære som styrte landet i over 30 år hadde liten eller ingen interesse av å forbedre offentlig administrasjon og tjenester i byen. Det var derfor i første rekke etter at de sivile kom til makten igjen fra 1999 at byens behov igjen har blitt tatt på alvor. De store infrastrukturprosjektene som har blitt iverksatt i de påfølgende årene må derfor sees i sammenheng med mange års forsømmelser på dette området.

Byutvikling

Byen sliter stadig med sterk vekst, store pressproblemer og vanskelige trafikkforhold. Et annet vedvarende problem har vært mangelfullt utbygd sektor for vann, avløp og renovasjon.

Det har siden 1983 stadig vært snakk om behovet for å bygge en tunnelbane eller bybane. Nå er en bybane under konstruksjon med to linjer i første omgang. Med utgangspunkt fra Marina på Lagos Island går en linje vestover mot Lagos State University og Okokomaiko, og den andre nordover via Yaba og Ikeja til Agbado med et sidespor til flyplassen Murtala Muhammed International Airport.

En annen løsning ble å bygge en massiv betongkonstruksjon av en ny bro, kalt Third Mainland Bridge, som omgår store deler av fastlandsdelen av byen. En fjerde bybro er også planlagt, for å binde sammen byen med en vei rundt hele Lagoslagunen via en bro fra Lekki mot Ikorodo.

På 2000-tallet har Lagos fått et nytt tilskudd med utbygging av en hel ny moderne bydel kaldt Eko Atlantic etter modell fra Dubai.

Et annet stort utbyggingsprosjekt er underveis cirka 65 kilometer øst for byen, der Lekki frihandelssone er under bygging, inklusive dyphavnskai og det nye oljeraffineriet til firmaet Dangote, Nigerias største industriforetak. I frisonen bygges det også en ny bydel kalt Alaro City med en blanding av kommersielle virksomheter, boligstrøk og offentlige tjenester.

Med utbredt korrupsjon i offentlig og privat sektor, slum, fattigdom, mangelfullt utbygd infrastruktur og helsesektor, arbeidsløshet og en stadig voksende befolkning, står verdensbyen Lagos fortsatt overfor store utfordringer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg