Diana

Lago di Nemi er knyttet til den romerske gudinnen Diana. Skulptur i marmor fra ca. 345 fvt. Louvre, Paris.

Av /KF-arkiv ※.

Lago di Nemi er en kratersjø i Albanerfjellene i Italia, cirka 25 kilometer sørøst for Roma. Innsjøen er et kultsted fra forhistorisk tid og var sentrum for kulten for jaktgudinnen Diana (romersk variant av den greske gudinnen Artemis).

Faktaboks

Uttale
nˈemi

Diana-kulten i Nemi

Diana-kulten var knyttet til en lund i Nemi som var viet gudinnen som ga kulten navn.

Kulten ble ledet av en rex nemorensis, «kongen av den hellige lunden». Dette presteembetet var unikt, for det kunne bare tildeles en rømt slave. For å oppnå tittelen måtte den rømte slaven myrde sin forgjenger i et bestemt ritual, som fant sted når en gren ble brukket av et bestemt tre i lunden. Ruinene av Diana-helligdommen ligger ved en mølle nær sjøens bredde.

De romerske skipene

Nemi-skip
Et av de romerske skipene som ble funnet i Lago di Nemi.
Av .
Anker
Ankeret på et av de romerske skipene. Foto fra rundt 1930.
Av .

Allerede i middelalderen fantes det en lokal legende i Nemi om at det lå antikke skip og skatter på bunnen av sjøen, for fiskerne i området dro mange antikke gjenstander opp i garnene. På 1400-tallet ble det foretatt undersøkelser som viste at det fantes to romerske skip på bunnen av sjøen. Private aktører forsøkte å få tak i de antikke gjenstandene, ikke minst fra renessansen av og frem til 1890-årene. Som et resultat ble skipsvrakene svært skadet.

Mellom mars 1929 og januar 1930 ble skipene berget ved at vannivået i sjøen ble senket slik at de lettere kunne trekkes opp. Vrakene ble utstilt i det nybygde museet Museo delle navi i 1936. De ble datert til keiser Caligulas tid (37-41 evt.), var bygget i pinje-, bøk- og eiketre, og målte henholdsvis 71×20 og 75×29 meter.

Natten mellom 31. mai og 1. juni 1944, under andre verdenskrig, ble museet og skipene totalskadet i en brann. Den påfølgende utredningen fastslo at brannen var påsatt av tyske soldater da de trakk seg unna den allierte offensiven, men hva som egentlig skjedde forblir usikkert.

De løse gjenstandene i museet hadde blitt flyttet i sikkerhet og slapp unna brannen. Disse gjenstandene er i dag utstilt i Museo Nazionale Romano, Palazzo Massimo, i Roma, og viser hvor rikt skipene var utsmykket. Man trodde lenge at det dreiet seg om flytende lystpalasser der luksuriøse fester fant sted. I dag tas stedets hellige karakter med i tolkningen av skipenes funksjon. Sannsynligvis ble de brukt i religiøse fester knyttet til Dianakulten.

Modeller av skipene i forminsket målestokk finnes i et nybygd museum ved Nemisjøen.

Nordiske utgravninger

I perioden 1998–2004 samarbeidet nordiske arkeologer om utgravningene av et av de flere større villanleggene ved Nemisjøens bredder. En hypotese var at dette anlegget tilhørte Julius Caesar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg