Lago de Ilopango

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Lago de Ilopango er El Salvadors største naturlige innsjø, og ligger 16 km øst for hovedstaden San Salvador. Innsjøen er 72 km2, ligger 442 moh. og er 230 meter dyp.

Faktaboks

Uttale
ilopˈango

Sjøen er et yndet utfartssted med gode bademuligheter. Landets militære flyplass ligger rett ved siden av og bærer sjøens navn.

Dannelse

Ilopango-sjøen fyller en kaldera som ble til da en vulkan på dette stedet eksploderte i 535 eller 536. Eksplosjonen kan ha vært en av de voldsomste vulkankatastrofer i menneskehetens historie. I tillegg til å begrave store deler av nærområdene i aske og ødelegge en rekke mayabyer, førte katastrofen til klimaforstyrrelser over hele verden.

Global Effekt av eksplosjon

I Europa fortalte den bysantinske historikeren Prokopius at «i dette året (536) ... sendte solen sitt lys uten kraft ... det lignet vitterlig en solformørkelse, for strålene var uklare», og at pest og hungersnød fulgte. Lignende referanser til «en tett, grå tåke» og uår i 536 finnes i blant annet kinesiske og irske annaler. Studier av årringer i gammel skog samt av innholdet i høvdinggraver i Sverige forteller om svært kalde og lange vintre i Skandinavia.

Ekstremværhendelsen i 536 kan være bakgrunnen for mytene om fimbulvinteren i norrøn mytologi og ha vært med å utløse folkevandringstiden i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg