Lagertha Munthe

Faktaboks

Lagertha Munthe

Lagertha Johanne Dircks Munthe

Født
16. mars 1888, Kristiania
Død
25. mars 1984, Oslo
Lagertha Munthe ca. 1935
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY 3.0
Lagertha Munthe, Fjellvidde med småbjørk, udatert. Olje på lerret, 65 x 81 cm. Foto: Anno Glomdalsmuseet.
© Munthe, Lagertha /BONO.

Lagertha Munthe var en norsk maler. Hun malte landskap og portretter, og motiver med religiøst innhold. Hun var en av de unge som gjorde seg bemerket allerede ved debuten på Høstutstillingen i 1912.

Senere engasjerte hun seg i opprettelsen av Bildenede Kunsterinders Forbund i 1931, og er en av forbundets opprinnelige medlemmer.

Utdannelse

Lagertha Munthe var elev ved Statens kunstakademi i 1909–1911 under Christian Krohg og Halfdan Strøm. Senere fikk hun undervisning av Oluf Wold-Torne og Henrik Sørensen.

Uttrykk

Munthe jobbet i en dempet fargeskala og i et formspråk med lett abstrahering. I landskapsmaleriene gjengir hun gjerne regn, tåke og snø og er særlig opptatt av værets påvirkning på fargen.

Utsmykningsoppdrag

I 1954 laget Munthe et oljemaleri på lerret med motivet La de små barn komme til meg, opprinnelig til Sokna kapell (nå Lunder). Det er nå flyttet til Lunder kirke eller at kapellet ikke lenger er i bruk. I 1958 malte hun en frise og en tredelt altertavle til kapellet ved Hammerfest sykehus.

Tilknytningen til Valdres

Lagertha Munthe hadde en nær tilknytning til Aurdal i Valdres. I 1941 fikk hun bygd en hytte med atelier her. I 40 år var dette et viktig sted for henne. I 2017 overtok menighetsrådet i Aurdal en samling av Lagertha Munthes malerier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg