Lado Gurgenidze

Faktaboks

Lado Gurgenidze
Vladimer Gurgenidze
Uttale

Ladå Gorgen'idze

Født
7. desember 1970, Tbilisi, Georgia
Foto fra 2008.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Lado Gurgenidze er en georgisk økonom og tidligere politiker. Han var statsminister i Georgia i 2007–2008, men har siden 2009 arbeidet innen bank- og finans.

Gurgenidze ble født i Tbilisi. Etter endt økonomiutdanning i Georgia og USA, arbeidet han i et tiår i forskjellige investeringsbanker i Warszawa, Moskva og London før han i 2004 vendte tilbake til Georgia. I løpet av de tre årene han ledet forretningsbanken Bank of Georgia (Sakartvelos banki), ble den landets ledende bank.

Den 22. november 2007 ble Gurgenidze innsatt som statsminister i Georgia, en posisjon han beholdt i nesten ett år. Han fortsatte de omfattende økonomireformene inklusive skattelettelser, reformer innenfor finanssektoren samt privatiseringer og liberaliseringer.

Fra 2009 til 2017 ledet han den georgiske forretningsbanken Liberty Bank, som i 2017 var Georgias tredje største bank. På samme tid, fra 2009 til 2015 var han styreleder for Rwandas største bank, Bank of Kigali.

Etter 2017 har Gurgenidzes virksomhet vært konsentrert om utlandet. Han har flere styreverv og har investert mye i nye selskaper innenfor finansteknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg