Faktaboks

Ladislav Novomeský
Laco Novomeský
Uttale
nˈåvåmeski:
Født
27. desember 1904, Budapest, Ungarn (den gang Østerrike-Ungarn)
Død
4. september 1976, Bratislava, Slovakia (den gang Tsjekkoslovakia)
Ladislav Novomeský
Ladislav Novomeský
Av /𝒲.

Ladislav Novomeský var en slovakisk lyriker, essayist, journalist og politiker.

Forfatterskap

Novomeský regnes som en av de mest sentrale modernistiske lyrikere i Slovakia. Med sin første diktsamling, Nedeľa (Søndag, 1927), uttrykte han i en balladepreget form sin solidaritet med storbyens sosiale tapere. Samlingene Romboid (1932) og Otvorené okná (Åpne vinduer, 1936) er mer lekne i formen og viser hvordan dikteren beruses av den moderne urbane livsrytmen. Hans antagelig beste samling, Svätý za dedinou (Helgener utenfor bygda, 1939), bærer preg av nysymbolistisk inspirasjon og er i sitt melankolske alvor et poetisk vitnesbyrd om verden på terskelen av den annen verdenskrig.

I sine mange innsiktsfulle essayer behandlet Novomeský kulturfenomener i sin samtid, mens han som politisk journalist skrev i samsvar med sin kommunistiske overbevisning og tilhørighet. I krigsårene var han en av de ledende skikkelsene i den slovakiske motstandsbevegelsen, og i perioden 1945–1950 innehadde han høye politiske verv. Fra 1951 til 1955 satt han derimot i fengsel etter oppkonstruerte anklager om «borgerlig nasjonalisme». Han ble rehabilitert i 1963.

I 1960-årene utgav han flere nye diktsamlinger. Stamodtiaľ a iné (Derifra og andre dikt, 1964) skildrer forfølgelsen og fengselsoppholdet. Novomeský forble en overbevist kommunist til sin død. Han kritiserte stalinismen, men også tendensene til å gjeninnføre pluralistisk demokrati i Tsjekkoslovakia i slutten av 1960-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg