LTE

.
Lisens: fri

LTE, en prosess som ble startet i november 2004 av 3GPP med formål å utvikle et pakkeoptimalisert radioaksessystem for høye datahastigheter og liten forsinkelse til bruk i neste generasjon mobilsystemer. Det ble definert krav som omfattet reduserte kostnader for dataoverføring, bedre utnyttelse av frekvensbåndene og betydelig høyere datahastigheter. Ett år senere, i desember 2005, ble valget av aktuelle teknologier snevret inn, og det ble bestemt at OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) med QPSK, 16QAM og 64QAM som alternative modulasjonsmetoder skulle benyttes for nedstrøm. OFDMA benyttes også i WiMAX og DVB-T, mens UMTS benytter WCDMA. For oppstrøm ble det enighet om å bruke SC-FDMA (Single Carrier FDMA). Det var også enighet om å støtte MIMO med opp til 4 antenner på sender og mottaker.

Faktaboks

etymologi:

forkortelse for Long Term Evolution

også kjent som:

4G

Standardene beskriver to alternative dupleksmetoder for transmisjon:

  • FDD (Frequency Division Duplexing) der nedstrøm data og oppstrøm data sendes over to ulike radiofrekvenser.
  • TDD (Time Division Duplexing) der nedstrøm og oppstrøm data sendes over samme radiofrekvens, men de to senderetningene er adskilt i tid.

Det ser ut til at FDD blir det mest brukte metoden globalt, men TDD blir brukt i Nord-Amerika og en del asiatiske land.

China har valgt en variant av TDD som ikke er spesifisert av 3GPP. Denne varianten bruker TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access), en teknologi som er brukt i et kinesisk 3G system.

Arbeidet med videreutvikling av systemstrukturen ble også påbegynt, under betegnelsen System Architecture Evolution (SAE). SAE er arkitekturen for LTEs kjernenett kalt Evolved Packet Core (EPC).

For de tidligste versjonen av LTE kan nedlastingshastigheten gå opp til 100 Mbit/s og opplastingshastigheten opp til 50 Mbit/s.

Telia/Sonera lanserte i Stockholm og Oslo (Netcom) de første LTE-nettene i Europa i desember 2009. Medio 2012 indikerer LteWorld at LTE nett er i operasjon eller testing i underkant av 40 land globalt.

Et program for videreføring, LTE Advanced, ble vedtatt av 3GPP i mars 2008, og kravspesifikasjonen ble vedtatt i juli 2008. Spesifikasjonene for LTE-Advanced ble sendt til ITU-R i 2009 som en 4G kandidat. Denne teknologien vil støtte enda større båndbredder, opp til 100 MHz og datahastigheter nedstrøm fra 100 Mbit/s ved høy mobilitet til 1 Gbit/s for stasjonære brukere. Dette oppnås blant annet ved bruk av 8x8 MIMO. Datahastighet oppstrøm kan bli opp til 500 Mbit/s.

I oktober 2010 annonserte ITU-R at LTE-Advanced og WirelessMan-Avanced oppfylte kravene til 4G-teknologi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg