L'udovít Štúr

Faktaboks

L'udovít Štúr

Ludovit Stur

Ludevít Velislav Štúr

Stur Lajos

Uttale
ʃtu:r
Født
28. oktober 1815, Zayugróc, Det østerrikske keiserriket (nå Uhrovec, Slovakia)
Død
12. januar 1856
L'udovít Štúr ble en av de viktigste skikkelsene i den slovakiske nasjonale bevegelsen i 1840-årene.
Av .

Artikkelstart

L'udovít Štúr var en slovakisk politiker, forfatter og filolog, som var leder av den slovakiske nasjonale bevegelsen i 1840-årene. Slovakia var da en del av Ungarn, som igjen var underlagt den østerrikske (habsburgske) keiseren.

I sine språkvitenskapelige skrifter utarbeidet han et eget slovakisk skriftspråk med grunnlag i den midtslovakiske dialekten. I 1845 grunnla han den politiske avisen Slovenskje Národňje Novini med et slovakisk nasjonalt, demokratisk og antiføydalt program. I avisens litterære bilag skrev de beste slovakiske romantiske forfatterne.

I revolusjonsårene 1848–1849 ledet han sammen med Jozef Miloslav Hurban og Michal Miloslav Hodža slovakenes væpnede kamp på habsburgernes side mot de ungarske revolusjonære. De tre formulerte for første gang et program for slovakisk nasjonal og territorial suverenitet, som siden har spilt en viktig rolle i slovakenes politiske bevegelser.

Etter februarrevolusjonen skrev Štúr sitt historisk-filosofiske verk Slaventum und die Welt der ZukunftSlaverne og fremtidens verden»), der han i strid med sine tidligere meninger går inn for Russlands hegemoni i den slaviske nasjonale bevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg