Løkkaunet kraftverk

Løkkaunet kraftstasjon fra 1926 i daværende Klæbu kommune. Stasjonen ble bygd nærmest for å gi byggestrøm til byggingen av den større Svean kraftstasjon, som ikke ligger langt unna.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Løkkaunet kraftverk, også kalt Hyttfossen kraftanlegg. Vannkraftverk i nedre del av Neavassdraget (Nidelva) i Trondheim kommune, Trøndelag.

Faktaboks

Også kjent som
Løkaunet kraftverk. Løkkaunet er riktig skrivemåte i følge Statens kartverk.

Løkkaunet kraftverk utnytter et fall på 51 m fra Bjørsjøen (158-152 moh.). Bjørsjøen har samme vannspeil som Selbusjøen når magasinet er oppfylt. Installert effekt er 9 MW, årlig middelproduksjon 30 GWh. Aggregatet drives av én stk. horisontal francisturbin.

Opprinnelig var Løkkaunet ment å være et midlertidig kraftverk som skulle dekke det akutte kraftbehovet for Trondheim, samt gi byggestrøm til utbyggingen av det større Svean kraftverk, som ligger like ved og utnytter omtrent det samme fallet. Kraftverksbygningen er imidlertid en av de mest velbygde i Nidelva, og etter omfattende modernisering av maskinutrustningen på 1990-tallet er det grunn til å tro at den vil være en trofast tjener i flere tiår til – ikke minst som flomkraftverk. Løkkaunet kraftverk er bygget av Trondheim Elektrisitetsverk i 1926. Eier fra 2002 er Statkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg