Léon Gambetta

Faktaboks

Léon Gambetta
Uttale
gãbetˈa
Født
1838
Død
1882

Léon Gambetta. Foto fra 1879.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Léon Gambetta var en fransk jurist og politiker. Han deltok i opposisjonen mot Napoleon 3s regime, blant annet som sakfører i politiske prosesser, og vant ry som radikal taler.

I 1869 ble han valgt inn i den lovgivende forsamling. Han ble medlem av den nasjonale forsvarsregjeringen i 1870. 7. oktober gikk han i luftballong opp fra det beleirede Paris for å overta ledelsen av regjeringsdelegasjonen i Tours og utfoldet en voldsom energi for å gjenreise forsvarsvesenet og om mulig jage tyskerne ut av landet. Da alle forsøk mislyktes, Paris overgav seg og fredsønskene landet over kom sterkt frem, godtok han våpenstillstanden i januar 1871 og innkallelse av en nasjonalforsamling, men nedla sitt embete i februar.

Etter avståelsen av Alsace-Lorraine til Tyskland nedla han sitt mandat. I juli 1871 lot han seg velge inn i deputertkammeret. Her ga han seg fra første stund oppgaven å skape et sterkt republikansk flertall, og i 1875 lot det seg gjøre å vedta Frankrikes republikanske forfatning. I 1879 overtok han stillingen som president i kammeret. I 1881 dannet han en regjering, som imidlertid ikke ble sittende mer enn tre måneder.

Gambetta døde etter en skyteulykke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg