László Lovász

Faktaboks

László Lovász
Født
1948, Budapest, Ungarn
Abelprisvinner 2021 László Lovász
Av /Abelprisen.

Artikkelstart

László Lovász er en ungarsk matematiker, spesielt berømt for sine arbeider i diskret matematikk og teoretisk datavitenskap/informatikk. Abelprisen for 2021 ble tildelt Lovász sammen med Avi Wigderson.

Gjennom sitt arbeid i skjæringspunktet mellom diskret matematikk og teoretisk datavitenskap har han bidratt til å gjøre feltet sentralt i moderne matematikk. Blant de mange priser og utmerkelser Lovász har mottatt er Wolf-prisen i 1999, Knuth-prisen i 1999 og Gödel-prisen i 2001.

Forskning

Lovász startet sin karriere i diskret matematikk, med arbeider i kombinatorikk og grafteori. Diskret matematikk dreier seg om å forstå fenomener som inneholder adskilte elementer, som endelige mengder eller hele tall, heller enn sammenhengende strukturer som kurver eller reelle tall. Kombinatorikk dreier seg om kombinasjoner og telling av ulike mønstre, mens grafteorien studerer forbindelser og nettverk matematisk.

Lovász innså tidlig at disse forskningsfeltene kunne kaste lys over den gryende datavitenskapen, særlig innen kompleksitet. I datavitenskap er kompleksitetsbegrepet knyttet til hvor mye tregere en algoritme eller utregningsmetode går avhengig av hvor store data den skal behandle.

Mot slutten av 1970-tallet løste Lovász flere berømte problemer i grafteori og informasjonsteori. I grafteori beviste han Knesers formodning, som dreier seg om egenskaper ved oppdelinger av endelige mengder, ved å bruke homotopi. I informasjonsteori kom han med viktige bidrag til forståelsen av Shannon-kapasitet, som han viste var begrenset av en størrelse som siden har fått navnet Lovász-tallet. Han har utviklet en rekke algoritmer med både praktisk og teoretisk interesse. Kanskje den mest kjente er LLL-algoritmen, oppkalt etter Lovász og brødrene Arjen og Hendrik Lenstra. Denne algoritmen er brukt i mange felter. Som eksempel på dens betydning kan det nevnes at det finnes krypteringssystemer, basert på algoritmen, som kan motstå angrep fra kvantedatamaskiner.

En viktig teknikk i flere av hans arbeider er å bruke sannsynlighetsteoretiske metoder på diskrete problemer. Blant mange resultater han har funnet ved å bruke slike metoder er bevis for at sjeldent forekommende fenomener faktisk oppstår i bestemte situasjoner.

Biografi

Lovász ble født i Budapest, Ungarn. Han studerte i hjembyen, og oppnådde graden Dr.Rher.Nat. ved Eötvös Loránd-universitetet i 1971. I 1977 fikk han graden Dr.Math.Sci. av det ungarske vitenskapsakademiet.

Han har hatt professorater ved ungarske og amerikanske universiteter, både ved matematiske og datavitenskapelige institutter. I perioden 1999–2006 var han ansatt som forsker hos Microsoft Research.

Fra 2006 har han vært ansatt ved sitt alma mater, Eötvös Loránd-universitetet, fra 2018 som professor emeritus.

Abelprisen

Lovász ble, sammen med Avi Wigderson, tildelt Abelprisen for 2021. I komiteens begrunnelse står det at prisen tildeles dem «for deres grunnleggende bidrag til teoretisk datavitenskap og diskret matematikk, og deres ledende rolle i å gjøre dem til sentrale felt i moderne matematikk».

I perioden 2004–2006 satt Lovász selv i Abelpriskomiteen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg