Kårstø kraftverk er et nedlagt gasskraftverk i Kårstø i Tysvær kommune. Kraftverket var av typen kombikraftverk, og brukte naturgass fra Nordsjøen som brensel.

Naturkraft, som eies av Statoil og Statkraft med en eierandel på 50 prosent hver, hadde ansvaret for driften av kraftverket. Kraftverket ble levert av Siemens og har en installert ytelse på 420 MW. Virkningsgraden er 58-59 prosent, som gjør at kraftverket hører til blant de mest effektive i verden. Dette kan tilskrives bruk av moderne teknologi, men også rikelig tilgang på kaldt kjølevann som i seg selv forbedrer Carnot-virkningsgraden.

Under optimale forhold kan brukstiden for denne type kraftverk komme opp i 8 000 timer og kraftverket vil da produsere omtrent 3,5 TWh per år. Gassforbruket vil da bli 600 millioner Sm 3 (tilsvarer rundt 0,5 prosent av norsk gassproduksjon).

Kraftverket ble driftsklart i 2007. I lange perioder var anlegget ute av drift på grunn av lave kraftpriser og manglende lønnsomhet. Når kraftprisene var så lave at de ikke engang dekket de løpende driftskostnadene, ble det mindre tap å stenge kraftverket enn å opprettholde driften. I starten fikk verket gratis utslippskvoter, men etter at kvotene er brukt opp må verket kjøpe egne CO2-kvoter, som da må regnes inn i driftskostnadene og svekke lønnsomheten ytterligere.

Miljøforhold

Bruk av gass som energikilde gir ikke utslipp av svovel eller partikler av noen betydning, som er vanlig ved bruk av olje eller kull. Byggingen av kraftverket har likevel vært omstridt. Et kraftverk av denne type slipper ut store mengder med CO 2, og ved normal drift på Kårstø vil utslippene bli cirka 1,2 millioner tonn per år. Det har derfor vært fremsatt krav om full rensing av klimagassutslippene. Planer om å etablere et anlegg for CO 2 -håndtering ble til slutt skrinlagt, men det ble klargjort for installering av utstyr for rensing av CO2 på et senere tidspunkt. Ved siden av CO2 er utslipp av NOx normalt et stort problem for gasskraftverk. Kårstø-anlegget var imidlertid utstyrt med et NOx-reduksjonsanlegg som reduserte utslippene til under 5 ppm (parts per million).

Driftstatus og demontering

Lange perioder med lav driftsutnyttelse førte til store tap for eierne. Styret i Naturkraft besluttet derfor den 3. oktober 2014 å sette kraftverket til preservering. Det innebar at driften og driftsorganisasjonen ble lagt ned uten at selve kraftverket med tilhørende utstyr ble avviklet. I 2017 ble likevel kraftverket demontert og gassturbinen solgt tilbake til Siemens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg