Kårstad-ristningen

Kårstad-ristningen. De bevarte steinblokker med ristninger og runer.

Av /KF-arkiv ※.

Kårstad-ristningen er en helleristning med båtfigurer, hakekors og innskrift med eldre runer. Ristningene var opprinnelig hugd inn i en loddrett fjellvegg nær fjorden mellom Innvik og Utvik i Stryn kommune, Sogn og Fjordane.

Ved et veianlegg i 1898 ble fjellveggen sprengt ut. Én større og seks mindre steinblokker med ristninger ble funnet i 1927, men den har utvilsomt vært større enn de nå bevarte delene viser. Etter Magnus Olsens lesning lyder runeinnskriften ALJAMARKIR og BAIJ + R( ): «mannen fra fremmede land» og «mannen fra Böhmen». Denne tolkningen er imidlertid omdiskutert.

Runeinnskriften er fra sen romersk jernalder eller tidlig folkevandringstid (cirka 200–500 evt.) og har hatt en fremtredende plass i diskusjonen om runenes opphav og innføring til Norden. Det hersker imidlertid en viss usikkerhet både i lesningen og i spørsmålet om alle deler av ristningen virkelig er samtidige. Båtfigurene og hakekorset kan muligens dateres til tidlig jernalder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg