Kobbergruver
Skiriotissa kobbergruver på Kypros. Selve navnet Kypros kan bety «Kobberøya», siden landet var en viktig leverandør av kobber i oldtiden.

Kypros er en øy innerst i Middelhavet, omkring 35° nordlig bredde. Avstanden fra Korucam Burnu på nordkysten til Tyrkia er cirka 65 kilometer, mens det er vel 100 kilometer fra Zafer Burnu, som er Kypros' østligste spiss, til Syrias kyst.

Kypros er strukturelt et foldet forland, og er geologisk sett en del av Lilleasia. Øyas form er bestemt av to nesten parallelle vest–østgående foldekjeder, som er frittstående deler av de sørligste tauriske fjellkjeder som avgrenser Lilleasia-platået sørover. Den nordligste og smaleste fjellkjeden, Kyrenia, når opp i 1024 meter over havet og fortsetter østover i den 80 kilometer lange halvøya Karpass. Fjellene er dannet ved en folding av kalkstein fra kritt-tiden. Den sørligere fjellkjeden, Troodosmassivet, er større og består av eruptive bergarter. Her ligger øyas høyeste topp, Ólimbos (Olympos), som er 1952 meter over havet.

Mellom disse to fjellsystemene ligger en fruktbar og 19 til 24 kilometer bred lavlandsslette, kalt Mesaoria, som med 1/3 av øyas areal er landets viktigste jordbruksområde.

Det finnes mange elver, men de fleste tørker ut om sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg