Kyōko Hayashi

Faktaboks

Kyōko Hayashi

林京子

født:
28. august 1930, Nagasaki
død:
19. februar 2017

Kyōko Hayashi, født Kyōko Miyazaki, var en japansk forfatter, kjent for sine tekster om erfaringene med atombombeeksplosjonen over Nagasaki i 1945.

Bagkrunn og forfatterskap

Hayashi ble født i Nagasaki, men tilbragte mesteparten av oppveksten i Shanghai. Familien flyttet tilbake til Japan da hun var 14 år, og oppholdt seg i Nagasaki da atombomben detonerte 9. august 1945. Hun debuterte som forfatter med kortromanen Matsuri no ba (Festivalplassen) i 1975, hvor hun skildret denne erfaringen, og vant den prestisjetunge Akutagawa-prisen. Hun skrev flere tekster om samme tematikk, men også om andre deler av krigserfaringen, og i romanen Shanhai (Shanghai) fra 1983 tar hun utgangspunkt i sin egen oppvekst i utlandet.

Som forfatter av atombombelitteraturen tilhørte hun en generasjon som først skrev om sine opplevelser flere tiår i etterkant, og tekstene hennes preges av en nøktern distanse og evne til å bearbeide egne opplevelser til litterært materiale, som i novellen "Kjære venn" (Tomo yo) fra 1977, hvor hun utforsker rollen til de overlevende etter atombombingen og viser hvordan den delte erfaringen på samme tid kan knytte mennesker sammen og skille dem fra hverandre.

Kyōko Hayashis utgivelser

Oversatt til norsk

  • "Kjære venn" (Tomo yo, 1977). Oversatt av Magne Tørring i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012 i 2018.

Andre utvalgte utgivelser

  • Matsuri no ba (Festivalplassen, 1975).
  • Giyaman biidoro (Skåret glass, blåst glass, 1978).
  • Shanhai (Shanghai, 1983).
  • Seishun (Ungdomstid, 1994).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg