Faktaboks

Kvitsjøkarelen
fi. Vienan Karjala el. Viena, sv. Vitahavskarelen
Virma
Landsby i Kvitsjøkarelen, Virma nær Kvitsjøen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kvitsjøkarelen er et historisk landskap i Russland. Området omfatter den delen av Karelen som ligger mellom finskegrensen og Kvitsjøen, og utgjør om lag 65 000 km². Den største delen av Kvitsjøkarelen ligger i republikken Karelia, men omfatter også den sørvestligste delen av Murmansk fylke.

Kvitsjøkarelen består av tynt befolkede skogsområder med en overveiende karelskspråklig, og har rundt 100 000 innbyggere. Det viktigste tettstedet er er Kem.

Det var i Kvitsjøkarelen den finske folkeminnesamleren og språkforskeren Elias Lönnrot fant noen av sine viktigste kilder til det finske nasjonaleposet Kalevala. I 1963 fikk det kvitsjøkarelske tettstedet Ukhta navnet Kalevala.

Under den russiske borgerkrigen ble det opprettet en egen stat på deler av Kvitsjøkarelen fra 1919 til 1920. Den ble kalt Den østkarelske republikk og hadde hovedsete i Ukhta. Republikken var anti-bolsjevikisk og alliert med Finland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg