Rådhusgata 2.
Kvinnehuset.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Kvinnehuset i Oslo var et aktivitetssenter drevet av og for kvinner. Kvinnehuset, som lå i Rådhusgata 2, ble etablert med formål om å være en møteplass for kvinner i alle aldre, uansett bakgrunn eller politisk tilknytning.

Arbeidet med å få opprettet et kvinnehus i Oslo startet i 1972 etter initiativ fra Nyfeministene. Inspirasjonen kom fra Kvinnehuset i København, som hadde blitt etablert i 1971. Initiativet til Kvinnehuset i Oslo kom fra kvinner knyttet til Nyfeministene og Lesbisk bevegelse.

Kvinnehuset var organisert i forskjellige husgrupper og brukergrupper. Medlemmene av husgruppene hadde stemmerett når vedtak skulle fattes. Brukergruppene var ofte tilknyttet større kvinneorganisasjoner. Eksempler på grupper som brukte huset var «Ut av Statskirka»-gruppa og Tverrlitterært Kvinneforum. Det ble også arrangert kurs i selvforsvar, kurs i fotografering, videokurs og sykurs for pakistanske kvinner. Alt arbeid gikk på omgang mellom medlemmene, ingen var ansatt eller betalt. Menn hadde ingen adgang ved kvinnehuset, unntatt i kvinnesaksforeningens lokaler, fordi denne organisasjonen hadde menn som medlemmer.

Kvinnehuset var et utgangspunkt for mange større kvinnepolitiske aksjoner, derunder blant annet Krisesenteret, «Ta Natta Tilbake»-aksjoner og de første pornoaksjonene. Her fantes også fri rettshjelp for kvinner, loppemarked og klesbyttesentral. Videre ble 8. mars-arrangementer planlagt med utgangspunkt i Kvinnehuset. Huset hadde mange besøkende, og i 1977/1978 var opp mot 2000 kvinner innom ukentlig.

Olav Thon tok over bygningen der Kvinnehuset holdt lokale i 1987. Bygningen brant i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Inge Ås: Vi spiste, sov og drakk feminisme. Sfinxa (2020).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg