Artikkelstart
Østerdølene kom tidlig i gang med å lage egne, lokale bunader. Allerede rundt 1920 var flere ulike bunader i produksjon i bygdelaga lengst nord i Østerdalen. Felles for dem alle var at de hadde en viss sammenheng med den lokale draktskikken, og at ingen var helt nøyaktige kopier av gamle plagg. Noen av disse første bunadene ble utkonkurrert av broderte bunader fra 1930-tallet og utover, mens andre har vært i produksjon hele tida.
Noen hevder at disse første bunadene hørte hjemme i de ulike kommunene i Nord-Østerdal, og det er denne inndelinga vi følger her. Folldalsbunaden kom også på denne tida, men ettersom den fortsatt er i produksjon, blir den presentert separat.
Etter at det ble utlyst konkurranse om en festbunad fra Østerdalen i 1946, kom flere av de forslagene som ikke nådde opp i tevlinga, i produksjon som lokale bunader. Kviknebunaden og Alvdalsbunaden er fortsatt i produksjon, og presenteres derfor for seg sjøl, men Tynset Bondekvinnelags drakt var bare i produksjon noen få år. Noen år seinere utformet Borghild Streitlien en egen bunad som kalles Borkhusstakken, og den er heller ikke i produksjon i dag.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.