Kvinnebunad fra Vallset

Kvinnebunad fra Vallset
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Kvinnebunad fra Vallset er en bunad komponert av Olava ­Ansteinsson ( 188 - 1960) og ble satt i produksjon i 1947. Den er fritt komponert, og ­bygger ikke på tradisjonell draktskikk fra Vallset eller Hedemarken.

Olava Ansteinsson hadde i en del år egen broderiforretning i Oslo, men flyttet hjem til Vallset da andre verdenskrig brøt ut. Bunaden ble i mange år solgt som material­pakker fra en broderiforretning på Hamar, men ­forhandles nå av Heimen Husflid i Oslo.

Det har vært brukt litt ulike materialer i bunaden så vel som i brodergarnet, noe som forklarer hvorfor det fins både hvite og blå bunader.

Draktdeler

Livkjole

Stakk og liv er sydd sammen, og er i ­mørkeblått ullstoff. Både foran og bak på livet, samt på stakken, er det stilisert blomstermotiv, brodert med moulinégarn i mange farger. Tidligere ble det brukt både moulinégarn, perlegarn og silke. Livet lukkes med synlige tinnhekter eller skjulte hekter foran. Stakken er sydd av skrådde bredder, og er rynket til livet. Rundt kantene på livet og nederst på stakken syns en rød tittekant.

Skjorte

Den såkalt «vanlige» bunadskjorta som Heimen Husflid har utviklet, brukes til bunaden. Dette er ei hvit bomullsskjorte, kantet med ­nupe­reller på halskrage og håndlinninger.

Lomme

Løslomma er i samme materiale som livkjolen, og har et broderimotiv foran. Den henger i en krok med metallås i ei trådhempe i livet.

Hodeplagg

Lua til bunaden er i samme stoff som livkjolen, og har de samme røde tittekantene. Den består av en rundet pull som er sydd glatt til et rektangulært framstykke. Lua har samme type broderi som livkjolen.

Understakk og strømper

Det er ikke lagd egen understakk eller strømper til bunaden.

Metall

Det er ikke utarbeidet eget sølv til bunaden. Men det er imidlertid flere som har kopiert tradisjonelle søljer fra Hedemarken, slik at det er mulig å bruke disse. Skjorta lukkes med sølje i halsen og mansjettknapper i ermene. Hektene på livet er i tinn, og lommelåsen er i ulike metaller etter hva som fins i handelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg