Kvinnebunad fra Sandnes, Leirfivel

Kvinnebunad fra Sandnes, Leirfivel
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Kvinnebunad fra Sandnes, Leirfivel, ble utarbeidet i 1997 av Brit Bergsagel og Bjørg Førre fra Bunadhjørnet i Sandnes. Den er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk.

Det er blomsten leirfivel og den såkalte Sandnes-gauken, en leirgjøk fra de mange leirvareprodusentene i området, som er symbolene på bunaden. I tillegg til de tre fargevariantene av bunaden, er det også utarbeidet en egen brudebunad i hvitt ullstoff med gullfarget broderi.

Bunaden er ikke lenger i produksjon.

Draktdeler

Livkjole

Stakk og liv er sydd sammen, og lages i blått, grønt og rødt ullstoff. Livet er tett ettersittende, og har ei djup v-formet halsringing. Stakken har noen folder, og den er sydd av skrådde bredder slik at den får vidde. Livet og stakken er dekorert med breie band med dekor som skal forestille bølgene på havet. I tillegg har stakken store broderier med naturalistiske leirfivler i flerfarget ullgarn, samt stiliserte border som skal symbolisere rotsystemet til leirfivelen.

Belte

Beltet er lagd av det samme bandet som er dekorasjon på liv og stakk, og det lukkes foran med ei sølvfarget metallspenne.

Skjorte

Det brukes to ulike skjorter, i silke og i bomull. Begge er hvite.

Lomme

Løslomma henger i beltet, og er i samme stoff som livkjolen. Den har broderi med de samme elementene som stakken, og i tillegg er det brodert en leirgjøk. Lommelåsen er i sølvfarget metall.

Hodeplagg

Det er lagd to ulike hodeplagg, en hatt med pilleeskefasong og ei alpelue. Begge er i samme stoff som livkjolen, og har broderi som denne.

Ytterplagg

Det er lagd ei kort jakke i samme stoff som livkjolen.

Understakk

Bunaden har understakk med kappe nederst for å gi vidde til stakken. Understakken er dekorert med fløyelsband.

Metall

Det ble lagd eget metall til bunaden, utarbeidet av samme mann som står bak broderiet på bunaden, Oddgeir Thorkildsen. Det består av brystnål, beltespenne, lommelås og mansjettknapper. Brystnåla har samme symboler som bunaden for øvrig, med leirgjøk, leirfivel og blomster. Rundt kanten på nåla er det 13 blomsterknopper som symboliserer de 13 bydelene i Sandnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg