Kvinnebunad fra Mysen og Eidsberg

Manns-, kvinne- og barnebunad fra Mysen og Eidsberg
Av .
Detalj av broderiet nederst på stakken
Av .

Artikkelstart

Kvinnebunad fra Mysen og Eidsberg er en bunad knyttet til Mysen og Eidsberg i Østfold. Tre privatpersoner tok initiativ til å utarbeide denne bunaden og den ble presentert i 1997. De tok utgangspunkt i dekorelementer fra kirkene i Mysen og Eidsberg, og overførte motivene til broderi på bunaden.

Bunaden består av stakk og liv i ullstoff, i fargene svart, offwhite, marineblått eller rødt. På stakken løper en brodert bord med motiv fra døpefonten i Eidsberg kirke, og resten av broderiet er fra preke­stolen i Mysen kirke. Den har skjorte i okergul thaisilke eller hvit bomull med broderi. Det er mønsteret fra stakken som er overført til skjorta. Fasongen har skjorta fått etter ei nattskjorte som nå er på Folkenborg museum.

Det er ikke lagd hodeplagg til bunaden. Veska lages i to utgaver, enten i samme stoff som stakken, med broderi og lommelås, eller ei hvit heklet veske som også har forbildet sitt fra ei veske ved det lokale museet. Det er lagd kep eller jakke som ytterplagg, med broderi som på stakken.

Sølvet er forgylt, og består av ei lita og ei stor sølje, mansjettknapper, hekter og snøre til livet, belte­spenne og ørepynt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg