Kvinnebunad fra Kvænangen
/Foto nord.

Kvinnebunaden fra Kvænangen ble satt i produksjon i 1996. Den er en fri komposisjon uten rot i lokal folkedraktskikk fra området. Det er derimot i broderimotivene og sølvet at bunaden har sin lokale tilknytning.

Faktaboks

Draktdeler

Liv

Det er utviklet to modeller til livet. Den ene er kort med påsydde skjøter som går mot hverandre. Den andre har et liv der framstykker og bakstykker går i ett, og fasongen skapes av innsnitt. Begge variantene lages i mørkeblått eller svart ullstoff. Halsringinga er firkantet og er kantet med rødt ullstoff, og livet lukkes med synlige metallhekter foran. Livet har broderi på framstykkene, med de samme motivene som stakken.

Stakk

Stakken lages i mørkeblått eller svart ullstoff og har en brei, brodert bord nederst. Motivene er blomster og bær som fins i Kvænang-området. Det er balderbrå, tyttebær, rødkløver, blåklokker og fjellvalmuer. Aller nederst har stakken en kant av rødt stoff.

Skjorte

Til bunaden hører skjorte i hvitt bomullsstoff med nuperellekant rundt halskrage og håndlinninger. Skjorta lukkes med sølje i halsen og mansjettknapper i ermene.

Lomme

Løslomma er i samme materiale og med samme broderimotiv som stakken.

Hodeplagg

Lua til bunaden lages i samme stoff som stakken og har et utvalgt broderimotiv.

Ytterplagg

Det er lansert en hoftelang kep i samme stoff som stakken.

Metall

Foruten hektene i livet og løslommelåsen som er i sølvfarget metall, er det utviklet eget sølv til bunaden. Det består av ei sølje med motiv fra fjellene i Kvænangen. Nederst har den tre staver med runde kuler, og disse symboliserer trestammersmøtet – mellom den norske, den samiske og den kvenske befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg