Kvinnebunad fra Karmøy

Kvinnebunad fra Karmøy
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Kvinnebunaden fra Karmøy er en fri komposisjon med utgangspunkt i floraenKarmøy. Den er utarbeidet av Lyder Nes og Dagny Lund, og har vært i produksjon fra 1984. De samme personene har også utarbeidet en mannsbunad fra Karmøy.

Det er lagt inn mye symbolikk i fargebruken på bunaden som fins i flere fargevarianter. Den lyse er inspirert av havets blåfarge og grønnfargen på Karmøy om våren. Den mørke tar utgangspunkt i høstfarger. Det hvite innslaget i bunaden skal symbolisere gudstro.

Draktdeler

Liv

Livet er et skjøteliv som sitter tett i bolen og er skrådd ut fra livlinja og utover hoftene. Det lages i grønt ullstoff, og er kantet med et rødt og et gullfarget band. Livet har tett halsringing og er skåret slik at brosja som brukes i bringa på skjorta, synes godt nedenfor halsringinga. Livet lukkes med sølvmaljer og kjede foran.

Stakk

Stakken er mørkeblå, klar blå eller svart og har en grønn kant nederst. Rundt stakken nederst går også en brodert bord med stiliserte motiver av bølgende hav og fiskegarn med blåser. Foran har stakken store, broderte motiver med ranker og blomster.

Belte

Utenpå livet brukes et svart lærbelte med sølvstøler. Løslomma festes i beltet.

Skjorte

Bunaden har skjorte i hvitt lin med broderi som symboliserer jordbruk og fiske.

Forkle

Det brukes samme stoff til forkle som til skjorte, og det er samme typen broderi på begge plaggene. I tillegg har forkleet et broderimotiv med Avaldsnes kirke. Skaperne av bunaden har lansert den med forkle, men en del brukere velger bort dette plagget.

Lomme

I beltet henger ei løslomme i samme stoff som livet. Lomma har et utvalgt broderimønster midt foran, og sølvdekor. Lommelåsen er i sølvfarget metall.

Ytterplagg

Det brukes et svart sjal med frynser, som festes med to sjalsnåler med lenke mellom.

Metall

Alt sølvet til bunaden er utformet av de samme som har skapt bunaden. Det består av ei lita halsnål og ei større bringenål. Begge har symbolsk dekor. Halsnåla er formet som et øye med tre løvformede heng. Det symboliserer den treenige Gud. Bringenåla har korsformet dekor som symboliserer kristendommen, og sju løvformede heng som symboliserer de tidligere kommunene som nå er samlet i Karmøy kommune. Sjalsnålene har dekor av kongekrone, og de to nålene symboliserer vikingkongene Augvald og Ferking. De samme symbolene går igjen på beltet og lommelåsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg