Kvinnebunad fra Jæren, Karen

Kvinnebunad fra Jæren, Karen
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Kvinnebunaden fra Jæren, Karen, er skapt av Halldis Hognestad i 1982, og er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk. Den har seinere fått en mannlig makker i form av bunaden Knud.

Draktdeler

Livkjole

Bunaden har livkjolefasong med sammensydd stakk og liv. Den lages i grønt ullstoff, og det er broderi på både stakk og liv. Motivene er hentet fra Jæren, med rognebær, «jærperler», lyng, fugler og skyer.

Belte

Det er belte i samme stoff som livkjolen, med utvalgt broderimotiv.

Skjorte

Bunaden har skjorte i naturfarget silke, kantet med nupereller og brodert med stjernebroderi.

Lomme

I livet henger ei konvoluttformet lomme, brodert med lyngmotiv. I tillegg er det lansert ei pompadurformet veske.

Hodeplagg

Det er tre ulike hodeplagg til bunaden. Den ene lua er fasongsydd slik at den ligger flatt på toppen av hodet, med foldelagt kappe rundt, og sløyfe på toppen. Den har brodert lyngmotiv. Den andre er ei alpelue. Det tredje er et hårband med brodert lyngmotiv. Alle tre lages i samme stoff som livkjolen.

Ytterplagg

Det er lagd ei jakke til bunaden, i bolerofasong. Den har utvalgte broderielementer på ermene, ryggen og forstykkene, og lukkes foran med sølvhekter. Som alternativ kan en bruke et lyst, vevd sjal.

Strømper

Det brukes grønne strømper til bunaden.

Metall

Skaperen av bunaden har også laget sølvet som hører til. Det er ei brosje med preget dekor av ei vipe i landskap, og hektene til jakka har dekor av jonsokblom. I tillegg brukes gjerne ei mindre sølje i halsen, mansjettknapper, øreringer og eventuelt et langt halskjede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg