Kvinnebunad fra Haugesund

Kvinnebunad fra Haugesund
.

Artikkelstart

Kvinnebunaden fra Haugesund og sølvet er designet av Johs Digernes i samarbeid med Bernhard Løvvig, og ble lansert i 2001. Den har fasong som er inspirert av de ulike variantene av kvinnebunader fra Rogaland. Ellers har denne bunaden mønster som representerer Haugesunds historie – Harald Hårfagre, sildefiske, skipsfart og måker.

Draktdeler

Liv

Livet er i ull med broderi som viser sild i garn. Det er i blått, brodert med sølvtråd, og lukkes med maljer og kjede foran.

Stakk

Stakken lages i ull og er foldelagt.

Belte

Beltet er lagd i blått lær med sølvspenne. Motivet er Haugesunds gamle byvåpen samt Haugesunds nåværende byvåpen.

Skjorte

Bunadskjorta er i bomull og har broderi på krage, mansjetter og bringestykke. Motivene er stiliserte bølger, utført i blått flammegarn.

Forkle

Forkleet lages i bomull, med broderi nederst. Det er motiver av sildegarn, måker og Haraldshaugen (Harald Hårfagres gravplass) som til sammen danner en bord nederst og litt oppover sidene på forkleet.

Lomme

Løslomma lages i ull, har lås i sølv og krok som henger i beltet. Foran har den brodert motiv av Haugesunds opprinnelige byvåpen fra 1862, som består av sildetønner og et anker.

Sjal

Sjalet er lagd i ull og har påsydde frynser. Sjalet er fasongsydd og legges rundt nakken. Foran festes det med to sjalsnåler til vesten. På snippen har det brodert samme motiv som lomma, samt bølger og måker.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden. Det er utarbeidet av Johs Digernes i samarbeid med Bernhard Løvvig og har motiver av de samme elementene som bunaden for øvrig. Sølvet består av halssølje formet som ei sild, bringesølje med motiv av måke samt heng av sild, mansjettknapper, maljer og kjede, sjalsnåler og beltespenne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg